Bansko.net»Новини от региона»Празничен календар на събитията в Банско през декември

Празничен календар на събитията в Банско през декември

04 Декември 2023, 13:57
Rosi Trifonova
Rosi Trifonova
Новак
146
Празничен календар на събитията в Банско през декември
Снимка: Община Банско

Тази година ранният сняг създаде подходящ декор за коледно настроение. Започват и събитията от Коледно - Новогодишната програма на Община Банско, в която всеки ще намери интересно събитие за своя вкус и предпочитания.

Програмата започва с Коледната БлагоТворителница на Началното училище, в която родители, деца и учители предават доброто „От детските ръце … до детското сърце“. Техният коледен базар ще бъде на 3 декември /неделя/ от 11 часа пред главния вход на училището. Събраните пари ще бъдат дарени за лечение на деца.

На Никулден, 6 декември, от читалището специално са подготвили коледната пиеса „Щастливият елф“. В нея и участници, и зрители са децата на Банско. Спектакълът ще започне от 17 часа в големия читалищен салон, а веднага след него, в 18 часа ще грейнат светлините на коледната елха на централния площад.

Цял месец ще продължи Коледният базар в Банско – от 8 декември до 7 януари. Той ще бъде разположен в подколонното пространство на НЧ Никола Вапцаров.

Най-красивите и пъстри ритми на хората, най-благозвучните песни от Банско и Битоля ще се слеят в „Празнична прегръдка“, когато на 11 декември от 18 часа на сцената в големия салон на читалището излязат самодейците от двата града за съвместен фолклорен концерт.

Следващият музикален подарък е празничният концерт на най-талантливите млади изпълнители от Югозападна България, които ще пеят с Биг бенд – Благоевград. Те също ще бъдат на сцената в големия читалищен салон на 14 декември от 18 часа, за да сътворят своята Коледна магия.

Празничен календар в Банско през декември

Официалното откриване на ски сезон 2023/2024 година ще бъде на 16 декември. Програмата започва в 9:30 маса на Бъндеришка полена, а в 17:30 се премества на площад Никола Вапцаров. В центъра на Банско ще има богата фолклорна програма и дегустация на бански ястия.

Самодейците към НЧ Никола Вапцаров ще зарадват съгражданите си и гостите на Банско с голям коледен концерт на 22 декември от 18 часа. Със своите изпълнения те ще нарекат Да е спорна и честита! наближаващата Нова година.

Най-добрите спортисти от Банско ще бъдат обявени на тържествено. Официалната церемония Спортист на годината ще се проведе в Туристически информационен център на 28 декември от 16:30 часа.

Кулминацията на празненствата започва в последния час на последния ден на 2023 година на централния площад. Концертът в Новогодишната нощ започва в 23 часа и ще продължи в Новата 2024 година. Когато камбаненият звън на кулския часовник отброи 12 удара, Банско ще бъде огряно от празнична заря.

В понеделник, в 11 часа на първия ден на Новата година, е най-очакваното, весело и впечатляващо – Традиционно кукерско шествие. На централния площад ще се съберат едни от други по-атрактивни и уникални, трите махали – Костей блата, Вионовото блато и Улевиница.

Извън организираните от Общината събития, но с всеобща подкрепа и желание, е дрънкането на звонци по махалите – всяка събота вечер и най-много на Божичь.

Навръх Коледа, 25 декември, по Банско ще обикалят коледари и ще наричат за здраве и берекет. Всички, които имат звонци от Костей блата и Вионово блато ще дойдат на централния площад в 12 часа, за традиционното дрънкане на звонци, каквото има само тук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати