Bansko.net»Новини от региона»Новини от Банско»Улиците на Банско светят с LED осветление от ново поколение

Улиците на Банско светят с LED осветление от ново поколение

08 Април 2024, 17:51
Rosi Trifonova
Rosi Trifonova
Новак
157
Улиците на Банско светят с LED осветление от ново поколение
Снимка: Община Банско

Община Банско стартира изпълнението на проект „Рехабилитация и модернизация на външно изкуствено осветление в гр. Банско“ по Процедура: BG-RRP-4.025 – Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление.

Предвидените дейности включват пълна подмяна на съществуващите осветителни тела с нови високоефективни източници на светлина, които имат повишени експлоатационни характеристики и повишена ефективност - светодиодни и автономни фотоволтаични лампи с понижени загуби на електрическа енергия.

Проектът включва и изграждане на система за мониторинг на енергопотреблението и управление на осветителните системи чрез централна софтуерна платформа за управление, с която ще се повиши енергийната ефективност на системи за улично осветление, пише на сайта си Община Банско.

Съществуващото осветление в гр. Банско води до значителен преразход на електроенергия. Осветителните тела са подменяни хаотично през последните 30 години, без да е търсено покриване на нормативните изисквания. В резултат от реализиране на проекта се очаква годишните намаления на емисиите на CO2 да бъдат 550 т/год., годишните енергийни спестявания - 466 MWh/г., а годишните парични спестявания – над 90 хил.лв.

Общата стойност на проекта е 801 625.20 лв., а средствата са осигурени изцяло по Националния план за възстановяване и устойчивост. Изпълнението му е планирано да приключи в началото на 2025 година.

Проектът е стъпка към модернизацията на градската инфраструктура и част от визията на кмета Стойчо Баненски за устойчиво енергийно развитие и опазване на околната среда на община Банско, залегнала в управленската му програма. В нея се предвижда ново улично LED осветление във всички населени места. На последната си сесия, общинските съветници решиха Община Банско да кандидатства за финансиране на проект за подмяна на уличното осветление в гр. Добринище и селата Филипово и Места.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати