Увеличават тройно капацитета в Банско

Увеличават тройно капацитета в Банско

В момента в Банско има около 9 800 легла за настаняване на туристи. В рамките на следващите две години броят им ще нарасне почти тройно до 25 000. Това съобщи Константин Цойке, генерален директор на хотел Кемпински Гранд Арена в Банско по време на международната туристическа конференция "България ­ страна на мечтите", цитиран от Investor.bg.

Бъдещето на курортния град включва още увеличаване на ски зоната, изграждане на нови развлекателни съоръжения като например ледена пързалка, организиране на нови ски събития и увеличаване на летните развлечения и туристически дейности, разкри Цойке.

В кратък анализ като слаби страни той посочи повишената строителна активност, която създава лош имидж на града, чувствителността на пазара към цените, особено през лятото, ограничения капацитет за провеждане на големи конференции, инфраструктурата, отдалечеността на летища и ж.п. гари, както и малкото на брой атракции през лятото, какъвто е джаз фестът в града. Като ключови за хотела пазари през зимата той определи туроператорите от Великобритания, Русия, Гърция, Германия, Румъния и Украйна, индивидуалните туристи и корпоративни групи. До края на януари френската компания Ди Ем Ес ще представи своята концепция на генерален пран за развитието на Боровец, съобщи за "Монитор" изпълнителният директор на "Балкантурист " Нели Сандалска. Проектът се финансира от "Балкантурист" а френската компания компания има огромен опит в това отношение, тъй като е разработила генералните планове за застрояване на множество алпийски и японски зимни курорти, припомни Сандалска.

При застрояването на Боровец не бива да се допускат грешките направени в други курорти. Затова легловата база във високата част на курорта не бива да надхвърля 10 000 ­ 10 500 легла. Целта е да се намери баланс между броя на леглата и на капацитета на пистите, за да се избегне пренаселването с туристи на Боровец, каза още Сандалска. Според нея застрояването трябва да е в ниската част на Боровец, а освен това трябва да се помисли и върху проекти, които да осигурят атракции и забавления за туристите целогодишно.

Легловата база в Боровец ще нарасне от 6 000 до 25 000, обясни междувременно Емил Зърнев, заместник-кмет на община Самоков. По думите му наличната туристическа база е с недостатъчен капацитет и проектът „Супер Боровец", иницииран от общината, ще осигури решение на проблема. Приблизителната стойност на проекта е между 600 и 900 млн. лв., като се отчита сериозен инвеститорски интерес към него, каза Зърнев.

Освен увеличение на базата за настаняване, проектът предвижда увеличаване на дължината на пистите от 35 до 100 км, както и повишаване на пропусквателния капацитет на лифтовете от 6 000 души на час до 25 000. В Боровец също ще се опитат да избягат от сезонността на туризма с повече атракции през лятото.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати