Ди цайт: Банско е столицата на зимните курорти в Източна Европа

Ди цайт: Банско е столицата на зимните курорти в Източна Европа

Банско е столица на зимните курорти в Източна Европа, пише германският седмичник "Ди цайт". На цяла страница авторитетният вестник публикува репортаж от своите пратеници - журналиста Волф Александер Ханиш и фотографа Петер Нойсер, които възторжено описват впечатленията си от "десетхилядното градче, което за две години разби монопола на Боровец и Пампорово и е обхванато от треска за злато".

Германските туристи посещават организирано Банско по програмите на туроператорската фирма ТУИ, но те са малцинство в курорта, пише "Ди цайт". И добавя, че има скандинавци и гърци, но най - много са англичаните, които изглежда се отказват от любимата им десетилетия наред Андора като предпочитана зимна дестинация.

По брой не им отстъпват и руснаците, може би защото най - много се набиват на очи - продължава авторът и не пести сарказъм спрямо туристите от Русия, като определя поведенето ми като "безсрамна демонстрация на богатство". В Банско "те изглеждат така гротескно, сякаш са спечелили конкурс за кичозно благосъстояние", пише кореспондентът на "Ди цайт".

"В ски - баровете се перчат мъже, украсени със златни бижута като че ли са излезли от фараонска гробница. Косите на техните блондинки са тупирани като захарен памук. Те отпиват шампанско, потънали в кожените си палта", пише "Ди цайт". И продължава:

"Българските сервитьорки не отстъпват на туристките. Те подръпват от цигарите и поклащат бедра в ритъма на български хип - хоп, а очите им горят. За тях руснаците са най - желаните и най - любими посетители", констатира немският журналист.

В публикацията се напомня, че след 2003 г. в ски съоръжения са вложени 30 милиона евро: построени са 22 лифта, 17 писти с обща дължина 65 км, като най - дългата е 16 км. Купени са и десетки оръдия за изкуствен сняг.

Цитиран е шефът на туристическата асоциация Благой Рагин, който се хвали, че за първото полугодие на 2005 г. в Банско са дошли 2, 7 милиона чужденци, които са похарчили в градчето 705 милиона евро.

Растежът спрямо предната година е около 10 процента. Според автора българите, които посещават Банско, са от онези, които са спечелили от прехода след падането на комунистическия режим и някои от онези един милион души, които емигрираха през 90 - те години.

Абонаментна карта за съоръженията струва 140 евро на седмица - смешно ниска цена за тях. Повечето им сънародници обаче, трябва да работят месец и половина, за да изкарат толкова, посочва авторът.

Той описва подробно очарованието на старите улици и къщи, сравнява ги с алпийските зимни курорти и е категоричен, че Банско печели с природата и автентичността си.

Не отминава и новите строежи, като посочва, че за последните 18 месеца в комфортни хотели са инвестирани над 35 милиона евро, 90 на сто от построените апартаменти са купени предварително.

С особена симпатия авторът описва банските механи, които според него са над 100. Не скъпи комплименти за обстановката, музиката, ястията и напитките като подчертава, че за една богата вечеря с много ядене и пиене чужденецът плаща толкова, колкото за една супа в някой алпийски курорт.

Механите в Банско нямат нищо общо с кича на тиролските кръчми, разказва германският вестник. В тях музиката е като от филм на Емир Костурица. Повечето механи предлагат музика на живо, а музикантите са истински виртуози на кларинета и акордеона. Който иска кларинетистът да му свири на ухо, само трябва да му залепи на челото 10 - левова банкнота.

"Ди цайт" разказва, че в банските механи едно основно ястие излиза над 2

евро и 50 цента, а цените на бутилка вино започват от 3 евро.

Банско обаче има и друго лице, продължава "Ди цайт", това е техномузиката. В клуб "Кислород" има всичко друго, но не и чист въздух. Там се събират напушилите се предварително с канабис сноубордисти. В клуб "Амнезия" пък човек може да види как англичаните се опитват да изтрият всички мисли от хард дисковете в главите си и вместо да пеят планинарски песни, танцуват рок.

Не са за изпускане и дамите от еротичния бар, които обхождат работното си място на високи токчета като куртизанки от 20 - те години.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати