Банско е готово за Световната купа по ски

Банско е готово за Световната купа по ски

Банско е готово за провеждането на най-значимото събитие от зимния календар за сезон 2008-2009-Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени, която ще се проведе на пистите под Тодорка. Подготовката за зимния сезон в гр. Банско ще приключи до 16 ноември 2008г, а откриването се очаква да бъде на 29 ноември.

Програма на Световната Купа в Банско

На откриването ще присъстват и знаменитостите от Осмия международен филмов фестивал на планинското кино, Густаво Тьони от Италия, един от великите скиори-алпийци, Кшищоф Виелицки от Полша, който е петият човек в света, изкачил всички осемхилядници, с най-впечатляващ актив между живите височинни алпинисти е Бьорге Аусланд от Норвегия, който е и най-изтъкнатият полярен пътешественик на нашето съвремие, национален герой на Норвегия.

В момента най-голямо значение се отдава на благоустрояването на града. Над 16 фирми извършват довършителните работи по инфраструктурните обекти-паркинги, улици, зелени площи, улично осветление и реклами. За последния месец инвестициите за благоустрояване и асфалтиране възлизат на 4 644 000 лева.

Завършен е първият етап по рехабилитирането на пътя Банско-м. Шилигарника и отклонението до м. Чалин Валог. Асфалтирането е на стойност 2 094 000 лева, а вторият етап предстои да бъде извършен през 2009г., когато ще бъде положена маркировка. Пътят осигурява достъп до ски зоната на техника, състезателни и телевизионни екипи. До момента осем телевизии са изаявили желание да отразяват състезанията за Световната купа. Директно включване от Банско ще прави най-известната спортна телевизия Евроспорт. Медииите ще разположат екипите и техниката си на Бъндеришка поляна, където има специално изграден за целта паркинг и достъп до финалната зона на писта "Томба".

На пътя Банско-хижа Вихрен са изградени два железобетонни транспортни моста, на обща стойност 575 000 лева. В момента се довършва и благоустрояването на квартал "Глазне", който включва паркинг за 150 автомобила, зелени площи, улично осветление, улици и дъждовна канализационна система. Осветени и асфалтирани са всички входове на Банско откъм София, Гоце Делчев и Пловдив. Положена е и нова маркировка.

В района на паркинга на кабинковия лифт е изграден участък от улица "Явор", който осигурява директен достъп от западната част на града. Отворен е нов пропускателен пункт за паркинга, за по-бърз и лесен достъп и е въведена нова организация на движението в района на кабинковия лифт. Там е изграден и нов пешеходен мост, който е дарение от фирма "Страгите".

Общата дължина на новоизградените улици е 4300 м. Всички улици и пешеходни зони са съобразени с изискванията за достъп на лица с увреждания.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати