Търсят в Банско парите на немски Остап Бендер

Търсят в Банско парите на немски Остап Бендер

Властите в Германия обявиха възнаграждение от 18 милиона евро за информация, която да помогне да се открие къде фалиралата компания "Херос" е скрила 90 милиона евро. Новината бе огласена от в. "Тагесшпигел" и други немски издания. Срещу фирмата за инкасо транспорт, която зареждаше голяма част от банкоматите в Германия, върви шумен процес. Ръководството на "Херос" бе обвинено в присвояване на 270 милиона евро. 90 от тях са изчезнали безследно.

Според прокуратурата тези милиони са укрити под формата на пари в брой, вложения в недвижими имоти, скъпи коли и други луксозни стоки в Германия, България, Австрия, Испания, Словакия и Швейцария, пише "Тагесшпигел". Един от четиримата мениджъри на "Херос" е добре познат у нас. Манфред Дийл стана първият чужденец, удостоен с титлата почетен гражданин на Банско. Бизнесменът има хотел в курортното градче и направи дарения за над 600 хиляди евро. Преди две седмици Дийл обаче бе осъден на 7 години затвор.

Чакаме наплив от търсачи на инвестициите на г-н Дийл, които ще се опитат да спечелят наградата от 18 млн. евро", шегуват се общинари и бизнесмени в Банско.

Някои от тях едва сега са разбрали, че големият благодетел на болни и малчугани в курортния град вече е зад решетките с присъда. На 23 май освен Дийл в затвора бяха пратени основателят на "Херос" Карл-Хайнц Вайс и още двама мениджъри. Според обвинението четиримата шефове години наред са отклонявали средства от приходите на свои клиенти - бизнесмени, търговски вериги и банки. Вайс и останалите двама мениджъри получиха присъди между 6, 5 и 10 години. Всички обжалват присъдата.

Адвокатите на Манфред Дийл обаче вече обявиха, че започват да разпродават имуществото му. Става въпрос и за хотела "Танне" в Банско. Според брокери той струва между 4 и 5 млн. евро, но трудно ще бъде продаден за повече от 3, 5 млн. евро в сегашната ситуация. Адвокатите на Дийл се опитват да покрият щетите, нанесени на компанията, за да пледират за по-лека присъда на по-висша съдебна инстанция.

По време на разследването 56-годишният германец веднага признал, че е крал от общата каса. Според показанията му на него се паднали само 10 млн. евро от кацата с меда. Основна част от парите Дийл изхарчил в България. Освен инвестициите и даренията у нас, той подпомагал операции на болни хора, както и организации в родния си град Фрехен. За благодарност хората в Германия го нарекли "Робин Худ от Фрехен". В Банско също споменават с добро германеца.

От 2002 г. насам той изцяло поема финансирането на големи рок концерти в планинското градче. Самият той е сред най-верните почитатели на рока. Благодарение на него всяко лято Банско се превръща в център на рока с легенди като Бони Тейлър, "Бони М", Прешъс Уилсън...

За хилядите зрители цвърчат десетки скари, кюфтета, кебапчета, разливат се тонове бира. Разбира се, никой не плаща за хапването и пийването.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати