bansko.net»Новини от Банско»Звезди на джаз фестивала в Банско

Звезди на джаз фестивала в Банско

Admin
Admin
Новак
5k
Звезди на джаз фестивала в Банско

Основните акценти в програмата на традиционното лятно джаз-събитие в България - "Банско 2007" - бяха очертани на специална пресконференция вчера. Десетият джаз-фестивал ще се проведе както всяка година между 8 и 13 август на открита сцена в центъра на град Банско. Джаз във всичките му стилови разновидности и звезди от световната и българската сцена обещаха участниците в пресконференцията д-р Илиев - основател и шеф на Организационния комитет на фестивала, Катя Карагяурова - артистичен директор, Янко Миладинов - диригент на Биг бенда на БНР и представители на спонсорите.

Сред музикантите, които за пръв път ще гостуват у нас, са Папа Джордж (Papa George) и неговия блус-бенд, най-известният полски джаз-пианист Влодек Павлик (Wlodek Pavlik) и триото му, група "Praful" от Холандия, която ще предложи музика на границата между джаз и уърлд. Една от най-големите атракции вероятно ще бъде официалният биг-бенд на НАТО - Shape International Big Band от Белгия.

В програмата има и няколко добре познати на българската публика състави - dHot For Creole Jazz Ban от Германия, които свирят традиционен дикси-суинг, унгарската група №1 в областта на фюжън и уърлд Djabe и Yahya Khalil Band от Египет.

Родената в Суринам холандска вокалистка Денис Джана, която беше сред лауреатите на "Златният Орфей" през 1992 г., а през 2005 изнесе концерт в НДК, идва за трети път в България, за да вземе участие в Банско 2007.

Биг бенда на БНР ще открие тазгодишния фестивал, а двете международни формации с българско участие, които ще участват в програмата, са "For Free Hands" от Германия с лидер Владко Карпаров-саксофон и "Fonnix" от Швейцария с гост-солист Теодосий Спасов.

Фестивалът е напълно безплатен за всички фенове на джаза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати