Повишена лавинна опасност в планините

AdminAdmin
Новак
5k2
Повишена лавинна опасност в планините

Опасност от огромни лавини има в Банско и на други места в Пирин планина, предупредиха специалисти от планинската спасителна служба на БЧК в курорта. Скиорите и сноубордистите в района да карат само на обозначените части на пистата и да не експериментират по непознати участъци, съветват те.

Вчера температурата там бе минус 4 градуса. Сняг от метър и половина затрупа Бъндеришка поляна, на връх Тодорка той достигна 1 м и 45 см. Независимо от ниската температура и плътната снежна покривка, всички писти, лифтове и ски-влекове работиха безотказно през почивните дни.

Има реална опасност от лавини още в Рила и дори Витоша, както и на всички по-високи места в ниските планини, каза шефът на Планинската спасителна служба към БЧК Пенчо Бабукчиев. Туристите да се движат по зимната маркировка на високопланинските маршрути, подчерта спасителят. Тази маркировка представлява метални колове върху каменни пирамиди, боядисани в два цвята-жълто и черно.

Бабукчиев препоръка преди да излязат в планината, хората да прочетат някоя популярна статия за зимно спасяване и в никакъв случай да не тръгват без карта и водач, ако са новаци. Необходимо е още батериите на мобилните им телефони да бъдат заредени напълно.

Всеки, който има възможност, да се снабди с лавинен уред, препоръча още шефът на Планинската спасителна служба. Те са известни още като пипси и цената им варира от 300 до 1000 лева. Машинката представлява миниатюрен приемник и предавател, който се прикрепва здраво към тялото под дрехите. По сигналите от него могат да бъдат открити затрупани от лавина или само изгубили се в планината.

При затрупване човек трябва да се опита да се освоби максимално бързо от повечето неща, които носи-ски, щеки и раници, за да не се закачат по време на преобръщането след падането и го наранят допълнително, посъветва още Пенчо Бабукчиев.

На затрупан в лавини и премръзнал човек не се дава алкохол, а в затворено помещение се слага по-далече от печката.

От Планинската спасителна служба препоръчват скиорите, туристите и сноубордистите да си направят застраховка. Тя е 20 лв. за цяла година. Ако пострадалите в планината нямат такава осигуровка, заплащат цялата акция по спасяването си. Цената зависи от височината, терена и сложността на търсенето, обикновено е около 1500 лева.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати