Царят на саксофона идва в Банско

Царят на саксофона идва в Банско

Сред светилата, които ще се скупчат на джаз феста в Банско между 7 и 13 август, се откроява групата на екстравагантния германец, известен с името Прафул. Неговият хит Sigh стоя 70 седмици в класацията за съвременен джаз на "Билборд", три от тях бе начело. А албумите му One Day Deep и Pyramid in Your Backyard вече са смятани за класики, продавани в стохилядни тиражи. С подобен устрем е и новият му диск Remixed+2.

Пръст в успехите на Прафул има и българският клавирист Мартин Денев. Той е космополит, който в момента е уседнал в Холандия. В артистичните среди нашенецът е известен и като Мартинес Л'Амур по едно от парчетата, които е сътворил. Музикалното си образование започва в родния Пловдив, после го продължава в София, Ротердам, колежа "Бъркли" в Бостън и накрая за екзотика отива в Сантяго де Куба на Острова на свободата. Оттам разбира, че за него Карибите наистина са райското кътче и се отправя към Кюрасао и Аруба. "Там се успокоих като индивид", коментира той. Но като дейна натура трудно може да се задържи за няколко месеца на едно и също място. Затова се впуска в турне по света, посветено на музиката му. "Всичко ми е интересно, стига да не е за дълго. В един момент настава такава въртележка, че не знаеш къде си - в кой град, в кой хотел, даже в кой номер стая", признава Мартин. Спомня си как в пустинята на щата Ню Мексико с Прафул отиват да свирят в ресторант, който се оказва голямо и свръхлуксозно казино. Там се появяват каубои с характерните шапки. Но с приближаването им се разбира, че са индианци от местното племе, които са дошли да слушат музиката на бледоликите.

Мартин разказва: "Това му е интересното. Един ден свириш на суперснобско парти в Холивуд с благотворителна цел пред Бен Афлек и разни силиконови мадами, а друг се озоваваш на място в Аризона с марсиански пейзаж от червени скали и на гости на чернокожи жени знахарки, които правят вуду магии. После те те возят из прерията в огромния си кадилак модел 70-те години. На третия ден пък се запознаваш с много симпатична двойка, празнуваща годишнина от сватбата си и те кани в президентския апартамент. Там има роял и много алкохол. След това се озоваваш при мегазаможна китайка в Сан Франциско, която се оказва, че е израснала в Бразилия". Тя дава къщата си с изглед към Голдън гейт на бенда на Прафул. Казва, че децата й учели в други градове, а тя участва в антивоенни демонстрации и няма да си бъде в близките дни у дома.

Мартин признава, че за американците Прафул и останалите от бенда са странна бригада. "Събрали сме се германец, иранец, холандци, бразилка и българин. За янките ние сме от народи на нацисти, терористи, комунисти и наркобарони. Перкусионистът ни Афра е роден и израснал в Германия, има немски паспорт, но е с ирански произход. Винаги на излизане и влизане в Америка минава през дълго лично интервю с властите - къде, кога, защо и т.н. Ние искаме да свирим и да си правим купона, но няма измъкване от тези политици." Наскоро Мартин заедно с перкусиониста Калин Вельов сформираха банда в Китай с още петима местни музиканти. "В голямата източна страна са жадни за всичко западно, макар да не им е много ясно какво слушат и свирят. Знаят само няколко думи на английски, а музикалните термини са им много чужди. За това пък всичко правят с такъв небивал ентусиазъм", откровен е Денев.

Самият Прафул е легенда в съвременния джаз. Странна птица отвсякъде. Роден е в Германия, живее в Холандия. А духовно и най-вече музикално го тегли към Индия и Бразилия. Артистичният му псевдоним на хинду означава "разцвет на мъдростта". Обича да съчетава традиционни за Запада инструменти с по-екзотични. Свири на саксофон, флейта, индийска бамбукова флейта бансури, пандейрос и т.н. Песните му са заредени с различни ритми и настроения от всички краища на Земята. Обича да черпи от мелодиите на планетата. Затова ще е интересно дали българските напеви ще го вдъхновят за завой в творчеството му. У нас групата на Прафул ще има няколко изяви. Първата е в Пловдив, в "Конюшните на царя", на 9 август. На следващата вечер идва ред на феста в Банско. На 11-и пък е "Бекстейдж" в София. Към джаза ще примесят електроника с източни ритми и бразилски денс.

Перкусионистът Афра е от ирански произход. Басистът Рено Стеба е от Холандските Антили. Певицата Мирта е кубино-германска. А клавиристът Мартин е българската връзка.

Концертът в Банско е част от програмата "България - Нидерландия: Културни празници 2007" и е организиран със съдействието на посолството на Холандия.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати