Вяра в събота

Вяра в събота

“Военни обекти за над 10 млн. лв. на тезгяха” е водещото заглавие на „Вяра” в съботно-неделния брой на вестника. По-надолу статията информира, че: Казармите в Разлог и летището край Гоце Делчев най-апетитните парчета в списъка за раздържавяване в Пиринско/

Над 10 млн. лева очаква да прибере в хазната си Министерството на отбраната от продажба на обекти в Благоевградска област. На 24 септември ще се проведе първият търг. В община Гоце Делчев се намира най-големият по площ терен на министерството в м. Летището, край Мосомище. Обектът е разделен на три части, като първата от тях, с площ 33 хил. кв. м, се предлага при първоначална цена от 62 хил. лв.

522 хил. кв. м пък е територията на втората площ, оценена за близо 1 млн. лв. Третата част от 260 хил. кв. м е с първоначално обявена цена от 787 хил. лв.

Повторен търг с тайно наддаване ще се проведе за друг апетитен обект, собственост на МО, за който миналия месец не са се явили кандидати – казармите в Разлог. Близо 9 млн. лв. е стартовата цена за застроената с 22 сгради площ от 5 хил. кв. м. Други 20 сгради, построени върху терен от 9 хил. кв. м, пък се продават за първоначална цена от 8 млн. и 597 хил. лв.

Преди три месеца Министерството на отбраната обяви на интернет страницата си имотите, които преминават от публична държавна в частна държавна собственост. Военни обекти на територията на общините Кресна, Струмяни, Сандански, Петрич и Гоце Делчев попаднаха в списъка.

„Официално представиха кандидатурата на Владимир Москов за кмет” е още едно заглавие от страниците на „Вяра”. Над 40 са основните параметри, по които ще работи като кмет в следващите 4 години кандидатът на БСП Владимир Москов. Сред тях са: създаването на специализирана интернет страница на общината, която да е предназначена за потенциални инвеститори; създаване на консултативен съвет и звено за икономическо развитие в общината, както и център за консултации, подпомагане и насърчаване на фирми относно разработването на проекти.

В програмата е заложено още създаването на икономическа зона на площ от 100 декара в района на бившата казарма, създаването на общински здравен фонд за подпомагане на социално слаби лица, изграждане на център за стари хора, както и за създаване на фонд за подпомагане на талантливи деца. Такъв тип познаване на проблемите и толкова конкретни предложения и ангажименти за решаването им, каквито прави кандидатът на БСП за кмет на община Гоце Делчев Владимир Москов, едва ли някой друг от неговите опоненти може да направи.

“Напоследък много се говори, че сега в следващите няколко години много европейски пари ще дойдат в България. Истината е, че по седемте оперативни програми на ЕС, както и по програмите ФАР и САПАРД, парите не могат да дойдат без качествени проекти и без партньорство”, каза още Ивелин Николов.

„3000 учители в Пиринско спират работа”. Синдикати и правителство не постигнаха споразумение за увеличение на учителските заплати и от понеделник около 3000 педагози в Пиринско излизат в безсрочна ефективна стачка. Кабинетът предложи от 1 януари догодина 15% увеличение на заплатите в образованието и още 15% от 1 юли 2008 г., но то не бе прието. Това каза за “Вяра” синдикалният лидер на КТ “Подкрепа” в областта Георги Шошев. Над 70% от педагозите в училища и детски градини са готови да бойкотират учебните часове, добави той.

До вчера близо 60 училища от Пиринско бяха заявили, че ще протестират ефективно в понеделник. Бройката на просветното ведомство и синдикати отново се разминава. В едни училища стачките ще започнат в понеделник, в други от вторник и сряда. В някои ще се протестира символично и за един ден. Всяко учебно заведение трябва да организира само процеса, а родителите задължително да бъдат информирани преди началото на стачните действия.

Учителите, които няма да протестират, ще водят редовни часове. Децата от забавачниците и най-малките ученици изобщо няма да бъдат приемани в училищата и ще трябва да останат по домове ти. Ако стачката продължи няколко дни, със сигурност ще предизвика гнева на много родители, които трудно ще съчетават работата с гледане на малчуганите. За 24 септември е предвиден протест и пред сградата на областната управа.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати