Ученици и учители от Банско по стъпките на Щастливеца

Ученици и учители от Банско по стъпките на Щастливеца

По стъпките на Алеко Константинов тръгнаха учениците и учителите на Професионална гимназия по селско стопанство и туризъм „Алеко Константинов” в гр. Банско. Миналата година училището чества 100 годишнината от основаването си и избра за свой патрон Алеко Константинов.

Изборът на патрона беше ознаменуван с изкачването на планинските първенци Мусала и Вихрен. Тази година учениците изкачиха трети връх в чест на 1 година от приемането на името Алеко Константинов. Решението да се изкачи Черни връх постави началото на поредица от мероприятия в чест на големия любител на българската природа.

Не може да си българин, да си любител турист, да обичаш българската природа и да не си изкачил поне веднъж Черни връх. Там, където преди 114 години Алеко Константинов възторжено възкликва: „ Невероятно наистина, но факт: 300 души на Черни връх”. Толкова са ентусиастите, откликнали на неговта „Покана”, в която за първи път Алеко използва призива: „Изучете България, за да я обикнете”.

Ето какво споделиха от Гимназията по селско стопанство и туризъм:

Днес и ние можем да се провикнем като Алеко: „Невероятно, но факт: 37 ученици и учители изкачихме заедно Черни връх”. Напускаме Пирин планина за кратко и носим в себе си романтичната убеденост, че никъде по света няма такава неземна хубост.

Божествената хубост на кристално чистите и езера ни следват от високите върхове. Носим поздрави на Витоша със съзнанието, че сме част от огромното туристическо братство, в което най-често използваната дума е „ПРИЯТЕЛИ”.

Приятели завинаги.

Приятели на планината.

Приятели на Щастливеца и последователи на неговото дело.

Красавецът Черни връх, ни посреща гостоприемно, но не след дълго показва защо носи това име. Защото е непокорен и самовлюбено горд с известността си.

Намръщи челото си, потънало в мъгла след това се усмихна и пекна слънце. А после... заваля дъжд!

На другия ден променливото настроение на върха не ни изплаши и рано сутринта групата от Банско изкачи Черни връх. Най-активните бяха учениците от XI б клас, чиято специалност е „Планински водач”. Пред барелефа на Алеко Константинов направихме снимка за спомен и поставихме българското знаме в знак на почит към неговата личност и дело.

Всички участници в похода получиха награди: карти, книжки на 100-те туристически обекта, покорители на планински първенци.

Вдъхновени от идеите на Щастливеца посетихме Драгалевският манастир, Боянската черква и Националния исторически музей.

Няма да спрем да опознаваме България, защото я обичаме.

Сега вече знаем, че и Витоша със своя Черни връх и каменните си реки е много красива планина.

Ще се върнем отново.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати