Джаз фестивал в Банско

21 Юли 2009, 03:00
Admin
Admin
Новак
5k
Джаз фестивал в Банско

Едни от най - големите световни имена в джаза ще се съберат от 8 до 13 август в Банско. Тогава в града ще се проведе 12 - то издание на традиционния джаз фестивал. Музикантите ще се представят на две сцени - едната ще бъде изградена на площад "Никола Вапцаров", а другата ще е пред хотел "Роял Тауърс".

Всички концерти са абсолютно безплатни за любителите на джаза. Това е и причината всяка година през август в Банско да се събират все повече и повече хора, при това не само от страната, а и от други европейски държави. Организаторите твърдят, че досега не е имало по-силна програма от тазгодишната.

Повече от 150 музиканти от близо 20 държави ще участват в 12-то издание на джаз фестивала в Банско. Ще има изпълнители от Австрия, Италия, Германия, Швейцария, Русия, но също така и от Япония, Египет и Израел. Фестът по традиция ще открие Васил Петров. Той и Камелия Тодорова са сред задължителните участници в него.

Най-любопитните чуждестранни гости представя Емил Илиев, който е създател и организатор на джаз фестивала в Банско: Всяка вечер има по една звезда и то звезда от световна величина.

Първата вечер започваме с Клеър Тийл. Тя е една английска певица, която в последните четири години три пъти е била определяна за "Глас на BBC".

На 10 август пък гостува може би най-значимият в момента руски джазмен. Игор Бутман се казва и е един от най-добрите саксофонисти.

Другото голямо име е Джейми Дейвис - значима фигура в американския джаз, много интересен певец. Пее повече джаз стандарти, но и собствени композиции. Той ще достави удоволствие на всички, които обичат класическата формула на джаза.

Какво стана с Манхатън Трансфер?

За съжаление не успяхме да намерим достатъчно пари за тях.

Още ли са толкова скъпи?

По-скоро, ако трябва да сме честни, ние сме много бедни. Истината е, че ние имаме скромни ресурси, въпреки всичките ми усилия да чукам от врата на врата и да събирам средства. Проблемите ни се решават благодарение на десетки приятели, които помагат.

Поне 20 000 души ще се съберат в Банско за шестте дни на джаз фестивала. Почти всички хотели в града са обявили специални оферти за периода от 8 до 13 август.

"Нашият фестивал е преди всичко една голяма атракция за туристите, които трябва да отидат в Банско. Това е една примамка. За тези концерти, които ние предлагаме в Банско, ако отидете някъде на Запад и трябва да плащате ще си ръсите всяка вечер поне по 100 евро. Ето това е голямото предимство на нашия фестивал.

Винаги сме благодарни на нашите спонсори, които осъществяват тази програма, защото чрез нея хората се учат да слушат една по-културна музика", допълни Емил Илиев.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати