Банско - столица на джаза

Банско - столица на джаза

20 000 фенове на джаза окупираха Банско през уикенда и хотелите останаха без свободни легла за откриването на 12-ото издание на муждународния джаз фест. Кметът Александър Краваров и създателят - организатор на фестивала д-р Емил Илиев дадоха старт на надсвирването на над 200 световни музиканти, които ще се представят пред публиката от 8 до 13 август.

От сцената те благодариха на спонсорите и гостите на града, като отбелязаха, че обичта към джаза никога не увяхва, набира все повече скорост и очакват следващата година още повече фенове на музиката на душата.

Честта да окрият джаз феста в събота вечер се падна на благоевградския “Биг Бенд”, с диригент Борис Янев и солисти Марияна Костова и Христина Палева, и на “българския Франк Синатра” Васил Петров и Мери Танева. Специално за музикалния форум бяха подготвени две сцени - “Роял Тауърс” и на пл. “Н. Вапцаров”.

Целият център още преди началото в 19.30 ч. се изпълни с хора. Заведенията наоколо останаха без свободно място. Напълно заети бяха и осигурените над 1000 места за официалните гости с покани. Сред тях присъстваха български политици, общественици, изкуствоведи, музиканти... Събитието уважиха посланиците на Италия, Испания, Унгария, Индонезия и др.

Във вечерта на откриването с красива музика заби публиката триото на Ото Хейниц от Чехия и Клеър Тийл от Англия. Фестивала ще закрие на 13 август /четвъртък/ приятелят на холивудския актьор и меломан Клинт Истууд - динозавърът Джейми Дейвис, който излиза на площада в полите на Пирин със суперрепертоар. Американецът, работил с Пати Остин, Тони Бенет, Джордж Бенсън и Били Кобам, е готов за мощни джем сешъни.

Сред традиционните фаворити на публиката се откроява името на Игор Бутман, признат за най-добрия тенорсаксофонист на Русия. В Банско ще свири и шармантната холандка Кенди Делфър, която стана популярна като “момичето на Принс”. Водещи на събитието са Йорданка Кузманова и Тома Спространов.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати