Добърско празнува на Йордановден

Хвърляне на кръста

На големия християнски празник Йордановден жителите на село Добърско отбелязват своя празник. Йордановден (Богоявление) е познат сред местните с името „Водици“.

Тържествата започват с традиционното отслужване на Света литургия в църквата „Сретение Господне“ в село Добърско. Ритуалното хвърляне на светия кръст за здраве и спасяването му и насрочено за 11.30 часа. Въпреки минусовите температури не липсват смелчаци, които са готови да се хвърлят в ледените води на река Клинец.

Хвърляне на кръста

Честванията по случай празника на селото и Йордановден ще продължат с празничен концерт на площада. Много музика, танци и настроение ще донесат изпълненията на самодейните състави към Народно читалище Просвета-1927 г. в село Добърско и музикално-фолклорна формация Огражденска четворка.

Село Добърско е най-старото населено място в района. То е разположена на пътя, който в миналото е свързвал Рилския манастир със Светогорския манастир.

В селото, което през последните години се превръща в хитова туристическа дестинация, се намира и уникалния храм Свети Свети Теодор Стирон и Теодор Стратилат, който датира от 1641 година. Старата църква в селото е обявена за културен паметник с национално знамение и е включен в списъка на 100-те национални туристически обекти в България.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати