Метоха, Банско

Admin
Admin
Новак
5k
Икона в Метоха в Банско

Eкспозицията в Метоха, Банско, е от 1986 г. постоянна, разделена на три части, като иконната зала е изцяло от оригинали на зографи от банската школа.

Метоха е бил част от Хилендарската обител, но след освобождаването преминава към Рилския манастир, под юриздикцията на църквата. По време на Турското робство тук са живеели предимно млади момичета, които са се грижили за събирането на провизии за манастира, като и дрехи и хранителни продукти. Това е било мястото където всеки християнин е можел да остави каквото може, за да помогне на монасите.

Метоха, Банско

Тук е събрано на едно място историята на школата от нейното основаване от Тома Вишанов - Молера, който завършва художествено майсторство във Виена. Наречен Молера от немското Мaler - художник и добавено с бански диалект се получава Молера.

В музея може да се видят оригинални икони от Тома Вишанов и неговите ученици сътворили една цялостно изградена школа позната в България и света. Събрани са на едно място най-добрите неща на школата през 1949г., а именно в Метоха, който е една от най-старите постройки в Банско.

В експозицията могат да се видят икони от 1770г. до началото на I Св. Война когато затихва и самата школа. В Метоха са събрани 4 поколения, различни по начина на усещане на цветовете. Това се дължи на преноса от Атонските манастири при похожденията на банските майстори, както и приемането на някои от стиловете на другите школи.

Изложба в Метоха в Банско

През 1984-86г. Метоха прие заслужено мястото на банските зографи в постоянна музейна експозиция. Школата е представена в три условно казано зали:

1. Ктиторите – хората който са дарявали средствата за различните манастири, за построяването, иконописването им, дърворезбоването на църквите, манастирите и параклисите.

2. Ателието – приборите и принадлежностите на някои от чираците в школата, като тук присъства и копие на един от скицниците на Молера.

3. В третата зала започва представянето на школата, копия от произведения на Тома Вишанов от Рилския манастир; Св. Лука, Покровбогородичен, интерес представлява и Колелото на живота – едно от най-пълните колела на фона на житейския път на всеки един човек, изкачването и падението – както на хората, така и в природата;

Чест прави на банските зографи, че в библейските сюжети те се опитват да избегнат строгостта на канона, като са се стремяли да са по-близко до хората, съдбата и изографисването на исторически съществували личности, като Климент Охридски, Кирил и Методий, хора който са святи за всеки българин, християнин, славянин. Личности които са близки до всеки, допринесли за България в исторически план.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати