Bansko.net»Статии»Забележителности в Банско

Забележителности в Банско

Забележителности в Банско и региона - музеи, църкви, паметници на културата и др. исторически забелжителности в Банско и Разлог.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат - ДобърскоСв. Теодор Тирон и Теодор Стратилат - Добърско
03 Януари
Храмът Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат, намиращ се в с. Добърско е изграден през 1122 г. Църквата Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат е сред културните паметници под защита на ЮНЕСКО.
Църква Успение Богородично - БанскоЦърква Успение Богородично - Банско
03 Януари
Църквата Успение Богородично в Банско е построена около 16-17 век, върху основите на средновековна църква. Успение Богородично се нарежда като една от най-големите забележителности в Банско.
Къща Музей Никола ВапцаровКъща Музей Никола Вапцаров
03 Януари
Къща музей Никола Вапцаров гр. Банско е превърната в музей през далечната 1952 г. Името къща музей Никола Вапцаров идва от Вапцаровата къща, която дава и името на семейството живяло в нея.
Велянова КъщаВелянова Къща
03 Януари
Велянова Къща е строена 18-19 в. с характерното за това време строителство. Велян Огнев е държал на естетиката и прави впечетляваща окраса на своята Велянова Къща.
Къща Музей Неофит РилскиКъща Музей Неофит Рилски
03 Януари
Къща музей Неофит Рилски гр. Банско се намира в близост до църквата Света Троица в центъра на града. Къща музей Неофит Рилски е открит през месец май 1981г.