Bansko.net»Забележителности в Банско»Църкви в Банско»Църква Успение Богородично - Банско

Църква Успение Богородично - Банско

Admin
Admin
Новак
5k
Църква Успение Богородично - Банско

Църквата Успение Богородично в Банско е построена около 16-17 век, върху основите на средновековна българска църква, разрушена вероятно при османското нашествие. За това свидетелства разкритите зидове с дебелина около 1, 2 м., както и вторично употребени каменни блокове в зидарията на сегашната църква. На няколко от тях се забелязват вертикално разположени надписи (на северната стена).

Църквата носи името Успение Богородично и е била изградена преди Банско да е сформирано като село. Банско тогава е представлявало пет махали пръснати високо в планината, като само една е била в подножието - Буга махала. Сега църквата се намира в гробищния парк на Банско.

От стари източници се разбира, че това е първата Църква построена в този регион и е била изцяло обградена с Борови насаждения, който са служели като защита. Интересен факт за тази стара църква е, че при строенето и се подхожда по нетипичен начин за изграждането на църквите. Тук първо е изградена основната постройка на църквата и след това е достроен олтара. Не се знае защо строителите и са постъпили по този начин, но ясно си личи тази последователност на изграждане на църквата „Успение Богородично”. Дори днес се забелязва, когато се влезне вътре, специфичният начин на построяване на черквата, тя е разделена с прегради.

Уникалността на църквата се допълва от иконостаса изпълнен с ажурна дърворезба. Изработен с изключително търпение към детайла постигнато съвършенство, проф. Божков го е нарекъл „Дядо Търпен”. Неговият майстор е анонимен, но се предполага, че е дело на майстор от Дебърската школа - там се среща тази ажурност и техника при обработване на иконостасите. Изключителните икони са идентифицирани – те са дело на Тома Вишанов-Молера, основоположника на Банската художествена школа.

За съжаление на 7 септември 1958 г. църквата е опожарена. Интересен факт е, че при пожара църквата се е самоизгасила, но е изгорял кръста и голяма част от иконостаса. Иконите също претърпяват поражения и имат нужда от реставрация. Само две икони са запазени без да има отпечатък от пожара, това са иконите на Св. Иван Рилски и Св. Богородица.

Със своята дълга история църквата „Успение Богородично” се нарежда като една от най-големите забележителности в Банско.

Има твърдения, че част от иконостаса на църквата „Св. Богородица” е изнесен извън граница от пътуващи търговци и на негово място е поставен иконостаса от друга малка църква от околноста - „Св. Илия”, но това не е доказано.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати