Bansko.net»Забележителности в Банско»Църкви в Банско»Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат - Добърско

Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат - Добърско

Admin
Admin
Новак
5k
Църквата в Добърско

Храмът Св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат, намиращ се в с. Добърско, общ. Разлог е изграден като трикорабна базилика от камък и хоросан през 1614 г. от будни и заможни добърчани. Съдейки по надписа на плочата, вкопана в пода пред олтара може да се предположи, че годината на строителство е 1122. Ако човек се вгледа във външната страна ще открие много дискретно разположени християнски кръст и свастика.

Наполовина в земята, без камбанария и купол, с малки прозорчета, храмът приличал повече на малка непристъпна крепост. Добърчани компенсирали това с вътрешната му богата украса и благолепие.

Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат в Добърско

Поразителните стенописи и автентична архитектура на храма го причисляват към най-ценните образци на българското изкуство. Многото красиви стенописи покриват всеки сантиметър от стените и тавана. Над вратата са изографисани образите на патроните - Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат - византийиски войни посечени заради вярата си в Христа.

Въпреки малки си размери, образите в църквата са над 450. При това са изписани около 30 образа на жени светци – без аналог по другите църкви.

Стените на църквата в Добърско

Във входа на защитната пристройка вниманието на посетителя се грабва от стенописа Св. Теодор Тирон и св. Теодор Стратилат сразяват дракона, които датира от далечната 1672 година когато е изографисана църквата. Тук в предверието се забелязва, че храмът е вкопан значително в земята.

Над олтарния вход в основата на кръста са преплетени две змии. Дуалистичният знак е уникален (дуализма в религиозните учения има много дълга традиция, част е от много християнски ереси и по принцип е трудно съвместим с единобожието).

Под сградата на църквата блика малко изворче, което според местните легенди има лечебна сила. Легендите разказват че ослепените войници на цар Самуил успели да стигнат до църквата и някои от тях останали там, основавайки школа за пеене. Школата още съществува. Смята се че Самуиловите войници са и основателите на селото, които след битката останали на лековития извор за да се лекуват.

Днес църквата Св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат е сред културните паметници под защита на ЮНЕСКО и е гордостта на Община Разлог.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати