bansko.net»Връх Яловарника

Връх Яловарника

Mariane
Mariane
Новак
2k
Връх Яловарника
Снимка: na4ev

Връх Яловарника е разположен в алпийския дял на Северен Пирин, по точно на страничното Каменишко било. Масивният гранитен връх се извисява на 2765 метра и се отличава с характерно двувършие.

Двувършието му се наблюдава най-добре гледано от Мозговишката порта. Именно то го отличава от останалите два гранитни гиганта в Каменишкото било – върховете Куклите и Каменица.

Връх Яловарника в Пирин
Снимка: sevdelin atanasov

Връх Яловарника е свързан с малък безимен връх в северна посока, последван от връх Каменица чрез поредица от отвесни скални жандарми. В посока запад-югозапад от Яловарника се намира връх Зъбът, който се разделе от него чрез дълбоко врязана седловина.

Северозападните склонове на връх Яловарника са почти вертикални и силно насечени. Те са и доста ерозирали. По тези склонове се наблюдават и обширни безводни каменопади, особено в основата на върха. Откъм северозападните склонове се открива красива панорама към Беговишкия циркус.

Североизточните склонове на връх Яловарника съща са скалисти. Те ограничават неголяма циркусно задълбаване, което е отворемо към Демиркапийския циркус, а в основата на циркуса е разположено Маненкото езеро.

По полегати и тревисти са южните и югоизточните склонове на връх Яловарника. На места са обилно обрасли с хвойна. По своята същност те представляват масивна денудационна заравненост, която се спуска до долината на Третата (Демиркапийска) река и оформят северните части на циркус Башмандра.

Връх Яловарника от Север
Снимка: sevdelin atanasov

От югоизточните склонове на връх Яловарника извират многобройни планински потоци, които се вливат в Демиркапийската река и Средната (Башмандреската) река.

Връх Яловарника е сравнително труден за изкачване. Това не се дължи на надморската му височина, колкото на отдалечеността му от градове и хижи. Ри зимни условия не е препоръчително изкачването му, защото е изключително трудно.

Има два подхода за изкачването на Яловарника. Най-лесно е да започнете изкачването откъм хижа Каменица или хижа Пирин. Можете да направите и преход - изкачване на връх Зъбът, последвано от спускане по източния склон и изкачване на връх Яловарника. Следва спускане по една от пътеките към циркуса и разходка към хижа Каменица.

Възможен е и преход, т.нар. „траверс“ през свързващия хребет от връх Каменица, но този маршрут изисква повишено внимание. На някои места скалният ръб става доста изострен, повече дори и от Кончето. По този маршрут трябва да минават само опитни групи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати