Връх Каменица

Връх Каменица
Снимка: Vladislav Terziiski

Връх Каменица е висок 2822 метра и е петият по височина връх в Пирин. Каменица е един от най-предизвикателните и трудните за покоряване върхове в Пирин. Върхът е притегателно място за любителите на екстремните изкачвания.

Каменица е разположен между върховете Малка Каменица, в северна посока и връх Яловарника в южна посока. Той е част от страничното Каменишко било, което е част от състава на Северен Пирин.

Каменица Пирин
Снимка: Георги Христов

Много характерни за върха са острите върхари, които са изградени от почти отвесни пасажи, тесни билни пасажи и бездънни циркуси.

Не е необичайно да видите снежна покривка на Каменица дори и насред лято, като се има предвид височината на която се извисява върхът.

От Каменица на запад се отделя късо било, което завършва с връх Каменишка чука (2690 м). В южна посока се отделя дългият Беговишки рид, който разделя реките Мозговица и Беговица.

Именно връх Каменишка кукла помага на Каменица да придобие характерния си вид. Особено е популярна гледката към върха от бреговете на Тевното езеро.

Каменица
Снимка: Георги Христов

Северната страна на върха е скалиста и сравнително широка, която завършва с остър връх, а под скалите на Каменица се крие поле от морени – от там и името – Каменица.

Южните склонове на върха, също доста каменисти в основата, са доста по-полегати и далеч не толкова внушителни.

По северната страна на връх Каменица и изграден катерачен маршрут, който е категоризиран с трудност II „Б“. Специален туристически маршрут, който да води до връх Каменица, не е изграден. Има направен условен такъв, който включва тръгване от заслон Тевно езеро или от хижа Беговица (Каменица).

Връх Каменица е един от най-красивите пирински върхове, които имат подчертано алпийски характер. От него се разкрива спираща дъха панорамна гледка към почти цял Пирин и към планините Рила и Родопите, Боздаг, Славянка, Беласица и Огражден.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати