bansko.net»Връх Кутело

Връх Кутело

Mariane
Mariane
Новак
2k
Връх Кутело
Снимка: Sevdelin Atanasov

Връх Кутело е вторият по височина връх в Пирин планина. Кутело се извисява на внушителните 2908 метра и е част от Главното карстово Пиринско било.

Кутело представлява продълговат ръб и се състои от три основни върха – Кутело I с височина 2908 метра, Кутело среден и Кутело II, които са високи 2907 метра.

Пирамида
Снимка: Sevdelin Atanasov

Върхът се намира в съседство с Вихрен и подобно на него е мраморен. Склоновете на Кутело са много стръмни, но не са скалисти и на тях има изградени не твърде сложни алпинистки маршрути.

Основен алпийски обект е североизточния ръб на върха, където има турове с категория „б“ степен на трудност.

На юг от връх Кутело се намира седловината Премката, която свързва Кутело с връх Вихрен. На северозапад лежи тесния карстов ръб Кончето, който свързва Кутело с връх Бански суходол.

Пирин Кутело

По принцип няма маркирана пътека, но съществува оцветена в червено подсичаща пътека, който тръгва от хижа Вихрен и отива към хижа Яворов.

Маршрутът не е за всеки и се препоръчва само на опитни планинари. Катерачите, които искат да минат през Кончето, първо трябва да се изкачат до връх Кутело, а след това да се спуснат по неговия карстов ръб.

В посока изток-североизток Кутело образува невероятно крадиви безводни циркуси, които са вкопани вмежду алпийския рид Църномогилски чал и страничното разклонение на Равния чал. В западна посока върхът спуска стръмен склон, който достига до долината на Влахина река.

Обичайно връх Кутело се изкачва през седловината Премката, по югозападния и склон. Има и друг маршрут през седловината Кончето, като се следват стоманените въжета и след това се поеме по северозападния ръб на Кутело II. Не се препоръчва изкачването на върха през зимата, защото съществува много голяма лавинна опасност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати