Връх Кутело

MarianaMariana
Новак
2k
Връх Кутело
Снимка: Sevdelin Atanasov

Връх Кутело е вторият по височина връх в Пирин планина. Кутело се извисява на внушителните 2908 метра и е част от Главното карстово Пиринско било.

Кутело представлява продълговат ръб и се състои от три основни върха – Кутело I с височина 2908 метра, Кутело среден и Кутело II, които са високи 2907 метра.

Пирамида
Снимка: Sevdelin Atanasov

Върхът се намира в съседство с Вихрен и подобно на него е мраморен. Склоновете на Кутело са много стръмни, но не са скалисти и на тях има изградени не твърде сложни алпинистки маршрути.

Основен алпийски обект е североизточния ръб на върха, където има турове с категория „б“ степен на трудност.

На юг от връх Кутело се намира седловината Премката, която свързва Кутело с връх Вихрен. На северозапад лежи тесния карстов ръб Кончето, който свързва Кутело с връх Бански суходол.

Пирин Кутело

По принцип няма маркирана пътека, но съществува оцветена в червено подсичаща пътека, който тръгва от хижа Вихрен и отива към хижа Яворов.

Маршрутът не е за всеки и се препоръчва само на опитни планинари. Катерачите, които искат да минат през Кончето, първо трябва да се изкачат до връх Кутело, а след това да се спуснат по неговия карстов ръб.

В посока изток-североизток Кутело образува невероятно крадиви безводни циркуси, които са вкопани вмежду алпийския рид Църномогилски чал и страничното разклонение на Равния чал. В западна посока върхът спуска стръмен склон, който достига до долината на Влахина река.

Обичайно връх Кутело се изкачва през седловината Премката, по югозападния и склон. Има и друг маршрут през седловината Кончето, като се следват стоманените въжета и след това се поеме по северозападния ръб на Кутело II. Не се препоръчва изкачването на върха през зимата, защото съществува много голяма лавинна опасност.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати