bansko.net»Връх Кралев Двор

Връх Кралев Двор

Mariane
Mariane
Новак
2k
Връх Кралев двор
Снимка: Sevdelin Atanasov

Връх Кралев двор е разположен в южния централен дял на главното пиринско било. Върхът се извисява на 2680 метра надморска височина. Кралев двор, за разлика от голяма част от пиринските върхове, не е мраморен, а е гранитен карлинг.

Пиринският връх се отличава с характерна триъгълна форма, която гледан от района на Тевното езеро, е леко килната на север-северозапад. Гранитният карлинг е формиран в следствие на ерозивното действие на ледници в Демиркапийския, Краледворския циркус и циркус Белемето.

Кралев двор
Снимка: Sevdelin Atanasov

В северна посока от Кралев двор се намира масивният връх Момин двор. Двата върха са свързани помежду си от седловината Лява Краледворска порта, която е леснопроходима. Тя е проход между Краледворския циркус и циркус Белемето. През тази седловина преминава основната пътека, която свързва хижа Безбог със заслон Тевно езеро.

Седловината Лява Краледворска порта лесно се различава от съседната седловина Дясна Краледворска порта по каменните пирамиди, които се намират в най-ниската ѝ част.

В южна посока от връх Кралев двор се отделя страничното било на връх Каменица. Първият връх в тази посока е връх Малка Каменица, който се свързва с Кралев двор чрез Дясна Краледворска порта.

Седловината Дясна Краледворска порта е леснодостъпна откъм Тевното езеро. Има пътека и откъм Демиркапийския циркус, но тази пътека е много по-стръмна и трудна. През седловината минава основната пътека между хижа Пирин и Тевно езеро. Пътеката е маркирана с кол за зимна маркировка в най-ниската си част.

Кралев двор Пирин
Снимка: Sevdelin Atanasov

В съседство с Кралев двор е разположен връх Димеркапийски чуки. Върховете са свързани с внушителен, но труднодостъпен каменен гребен. Този гребен донякъде наподобява типичната форма на връх Кралев двор, особено ако се гледа откъм Краледворския и Демиркапийския циркус.

Лятно време може да изкачите връх Кралев двор за около 15 минути по северния му ръб от Лява Краледворска порта. Върхът може дасе атакува и по южния ръб от Дясна Краледворска порта. Ако решите да атакувате върха от заслон Тевно езеро, това ще ви отнеме около 35-40 минути.

От връх Кралев двор се разкрива спираща дъха гледка към пиринските циркуси Краледворски, Поповоезерен и Белемето. Виждат се и разположените в тях върхове и езера.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати