bansko.net»Връх Баюви дупки

Връх Баюви дупки

Mariane
Mariane
Новак
2k
Връх Баюви дупки
Снимка: Sevdelin Atanasov

Връх Баюви дупки или Баюва дупка се намира в северния дял на Пирин планина. Върхът е разположен на т.нар мраморно било и се извисява на внушителните 2820 метра надморска височина.

Върхът се намира на карстовото било, разположен е между върховете Разложки суходол и Бански суходол. Баюви дупки е един от т.нар „мраморни“ върхове в Пирин планина.

Баюви дупки
Снимка: Sevdelin Atanasov

Върхът има три връхни точки, които са ясно изразени. Най-високата кота от трите е южната. Северната кота на върха се отдела на североизток и образува карстовия рид Средоноса.

Трите точки на връх Баюви дупки са свързани помежду си в било, което на места се стеснява до 50 сантиметра.

Западните склонове на върха са силно наклонени към долината на река Влахинска, а източните склонове са отвесни и недостъпни. Те се спускат към циркусът Баюви дупки.

Най-високият алпийски заслон в България Кончето се намира на 470 метра югоизточно по билото от връх Баюви дупки. В северна посока от върха се намира седловината Кавенитишки превал.

Баюви дупки в Пирин
Снимка: TSD

От превала до заслон Кончето водят три пътеки, които са с различна трудност. Най-често се използва пътеката, която подсича стръмните западни склонове на върха и е маркирана в червено.

Втората пътека върви успоредно на билото, по самият му ръб.

Третата пътека подсича най-северната връхна точка на билото и след това се включва във втората пътека. Ако сте решили да атакувате върха трябва да имате предвид, че последните две пътеки не са маркирани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати