Bansko.net»Пирин»Върхове в Пирин»Връх Каймакчал (Изворец)

Връх Каймакчал (Изворец)

Mariane
Mariane
Новак
2k
Връх Каймакчал
Снимка: Sevdelin Atanasov

Връх Каймакчал или Изворец е разположен в Северния дял на Пирин планина, на Полежанското странично било. Върхът е висок 2573 метра и е изграден от гранит.

Четири от циркусите на Полежанския дял на Пирин се срещат при върха. На изток от връх Каймакчал се намира Газейският циркус, на север-северозапад – циркус Юлен, на север-североизток – циркус Перлеш, а в източна от върха посока се простира Десилишкият циркус.

Каймакчал пирамида
Снимка: Sevdelin Atanasov

В югоизточна посока от връх Каймакчал се намира скалният гребен Ушиците. Между върха и първата игла от Ушиците – връх Голяма Стража, има дълга седловина, която ги свързва.

На север от връх Каймакчал се намира връх Конарево, който е един от последните върхове по Полежанското странично било.

В посока север-северозапад от Каймакчал се отделя скален рид, който загражда циркус Юлен от запад и оформя десния брегови склон на река Демяница.

Каймакчалско било в Пирин
Снимка: Sevdelin Atanasov

На североизток от връх Каймакчал се отделя каменният рид Страгата (Десилица). Този рид завършва с връх Десилица и оформя южните и югоизточните склонове на циркус Перлеш.

От алпийска гледна точка Каймакчал е лесно достъпен връх. Към него има традиционни подходи по улеите на южните му склонове откъм Гезейския циркус, без да има обозначена пътека, през циркус Юлен.

Върхът може да се атакува и откъм Десилишкия циркус и Плешивото езеро.

Връх Каймакчал и околностите му попадат в територията на защитен резерват Юлен в Национален парк Пирин. По тази причина в района няма обособени туристически маршрути или маркирани пътеки.

При желание да се изкачи върха е желателно преди това да получите разрешение от парковата охрана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати