Тръгна кампания за защита на природата

Тръгна кампания за защита на природата

13 български природозащитни организации дадоха старт на кампанията „За да остане природа в България”. Над 20 000 българи са подкрепили досега, чрез подписите си, инициативата. Целта й е да се спре незаконното унищожаване на природата у нас.

Представители на 13-те природозащитни организации за поред път припомниха кои са най-драстичните примери у нас за нарушаване на законодателството по околна среда. Това са случаите с незаконното строителство в природен парк Странджа, нарушенията в Национален парк Пирин със строителството в ски-зона Банско, строежите в Иракли.

От природозащитните организации са изпратили писма до редица български институции с молба за съдействие, но до момента не е получен нито един отговор. Единственият, който е проявил интерес по темата е Омбудсманът на Републиката Гиньо Ганев.

Природозащитниците се заканиха, че ще сезират и европейските институции за „действията и бездействията на българските държавници”. Ако до 30 ноември не се случи нищо, ще организираме кампания за запазване на природата ни и сред жителите на някои от най-големите европейски градове – каза Андрей Ковачев от Сдружения за дива природа - Балкани.

Представители на природозащитните организации ще организират бдение, в знак на протест, на 19 октомври около сградата на Върховния административен съд /ВАС/ . Часът все още се уточнява, като идеята е той да съвпадне с началото на две дела за незаконно строителство, които ще се гледат във ВАС.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати