Отложиха първото съдебно заседание за църквата в Добърско

Църквата в Добърско

Районният съд в Разлог е отложил първото заседание по делото за собствеността на уникалната църква Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат в Добърско, което Неврокопската митрополия заведе по-рано тази година.

Причина за отлагането станаха нередности в документите на църковното настоятелство на храм Сретение Господне, които са подали искане за главно стъпване в процеса.

Църквата в Добърско

Митрополията иска държавата да ѝ прехвърли собствеността на църквата, за да я причисли към имотите на Българската православна църква и да превърне я превърне в действащ православен храм.

Старата църква в село Добърско се стопанисва от Министерството на културата и е под шапката на Националния исторически музей. Тя е обявена за паметник на културата с национално значение, а желанието на местните жители е да бъде взета и под закрилата на ЮНЕСКО.

Кметът на Добърско Никола Найденов се обърна с апел за помощ към държавата, медиите и всички, които са против уникалният храм да бъде превърнат в действаща църква.

Найденов изрично подчерта, че това е недопустимо, защото, ако твърде много хора влизат в тясната църква и палят свещи, ще унищожат уникалните стенописи, с които църквата е известна.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ники
Ники
05.10.2014 10:51
В Гърция свещите се палят върху пясък ,на специално място под стъклен купол.така свещите не повреждат стенописите,не димят и не капят по пода.Елементарно,но трябва да се направи и във всички наши църкви и манастири
1
0