Бъдещето на новото депо край Баня все още е неясно

отпадъци

Все още не е ясно бъдещето на депото за отпадъци, което трябва да бъде изградено край разложкото село Баня, сподели пред радио Фокус заместник-кметът на община Разлог Иван Гюров.

Началото на проекта бе дадено през 2008 година, но заради административни пречки и най-вече заради жалби на хората от селото строежът беше многократно отлаган.

Гюров обяви, че до момента община Разлог е водила 26 съдебни дела във връзка с 24 жалби от различни институции, което не е позволило и до днес да бъде направена първата копка на новото депо.

Съдът се е произнесъл в полза на общината и регионалното депо, което ще ползват и общините Банско, Белица и Якоруда, би трябвало да се построи.

Крайният срок, в който това трябва да се случи, обаче изтича, тъй като депото край Баня трябва да се финансира по Оперативна програма Околна среда.

Градоначалникът на Разлог обясни, че към момента общината е принудена да плаща сериозни санкции, тъй като не ползват екологично депо според изискванията на Европейския съюз.

В бъдеще тези санкции могат да станат доста по-големи, ако депото не се построи, и така община Разлог да пострада сериозно във финансово отношение.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати