Банско, Пирин и Морето в сърцето на Вапцаров

02.12.2009
Банско, Пирин и Морето в сърцето на Вапцаров

В Банско бе открита документална изложба под мотото: „Банско, Пирин и Морето в сърцето на Вапцаров” в рамките на националните чествания по повод 100-годишнината от рождението на Никола Вапцаров. Тържествата преминават под патронажа на президента на Република България Георги Първанов.

Трудно е в една изложба, колкото и обширна да е тя, да се обхване такава богата житейска и творческа биография, каквато е биографията на поета, коментират служители на Музейния комплекс в Банско, които са подбрали експонатите.

На 37 конструкции са монтирани 32 пана, които проследяват живота на поета от раждането до героичната му смърт, както и признанието, което получава впоследствие за своята гениална поезия. Представени са 78 снимки, 18 текста, 8 ръкописа, 18 откъса от най-хубавите му стихове и 5 портрета, рисувани от художниците Лиляна Дичева, Стоян Сотиров, Панайот Панайотов, Теню Желев и Таню Кунев.

В две хоризонтални витрини са подредени оригинални вещи, свързани с живота на Никола Вапцаров, някои от които се показват за първи път. Сред тях са лична карта, тефтерче с незавършени стихове, учебни тетрадки, ръкопис на марша на 26 випуск и албум на курсантите от Машинното морско училище във Варна.

Изложени са и негови писма, вестник „Литературен критик”, на който той е бил редактор, визитна картичка, облигация с името на Вапцаров, съдове, в които неговата съпруга Бойка му е носила храна, когато е бил арестуван.

Особен интерес представляват и неговият пистолет, часовникът на баща му Йонко Вапцаров, екземпляр от единствената му издадена приживе стихосбирка „Моторни песни” /1940 г./, орденът „Народна свобода” І степен, присъден му посмъртно през 1947 година.

В изложбата са показани и множество стари снимки на Банско от времето на Вапцаров, летописна справка, цитати от изказвания на световно известни писатели и поети, както и гневното писмо на Елена Вапцарова, написано година преди да премине в отвъдното, във връзка с опитите на определени среди в република Македония да оспорват българската принадлежност на поета.

Представени са стихосбирки на български и чужди езици. Неговите стихове досега са претърпели над 100 издания на повече от 70 езика. Неслучайно през 1952 година е определен за носител на Почетната награда на Световния съвет на мира, която е връчена на неговата майка, Елена Вапцарова на 19 юни 1953 година в Банско.

В областта на музейното дело в Банско такава мащабна изложба за Никола Вапцаров се прави за първи път. Тя е плод на усилията на екип от специалисти от Музеен комплекс - Банско, които са изработили експозиционния проект, както и на на професионалните фотографии и художствено-пространствено оформление на Стефан Енев – преподавател в Художествената академия в София.

В читалище “Никола Вапцаров” се състоя общински конкурс–рецитал, посветен на 100–годишнината от рождението на поета. Над 60 деца от всички учебни заведения на територията на общината рецитираха и пяха по стихове на Вапцаров. Всички участници в рецитала получиха грамоти от кмета Алкесандър Краваров, стихосбирки на Вапцаров и юбилеен брой на вестник “Моята вяра”.

Жури, с председател секретарят на общината Веселинка Дурчова, оцени и награди най-добрите сред учениците. На първо място бе класирана Михаела Думанова от Професионална гимназия по селско стопанство и туризъм, второ място зае Георги Балев от СОУ “Н. Рилски”, а третото място грабна Адриана Андреева от ОУ “Св. Климент Охридски” – гр. Добринище. Наградените получиха специално изработени плакети с лика на Вапцаров.

3
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати