Bansko.net»Новини от региона»Новини от Банско»Лавина е затрупала езерото Окото в Пирин

Лавина е затрупала езерото Окото в Пирин

15 Юни 2015, 12:05
Mariane
Mariane
Новак
2k
Езеро Окото в Пирин
Снимка: aticank Nikolay Kole…

Лавина, откъснала се в края на зимата, се е стоварила върху езерото Окото в Пирин. Това е най-малкото езеро в Бъндеришкия циркус и е едно от най-живописните в Пирин. В момента то сякаш напълно е изчезнало под купчина кал и камъни, алармират туристи, дошли на разходка до хижа Вихрен.

За случая са информирани и служителите на Национален парк Пирин в Банско, които коментират, че явлението не е необичайно.

Езеро Окото в Пирин
Снимка: aticank Nikolay Kole…

Затлачване на малкото езерце се е наблюдавало и друг път, според Росен Баненски, директор на Национален парк Пирин.

Откакто през 2005 г. служителите на парка получили моторни шейни, те започнали да обхождат по-често района и забелязали, че всяка година поне по една лавина се откъсва от връх Тодорка и пада в езерото.

Тази година в Окото се е стоварила т.нар. Основна лавина - при откъсването си снежната маса е повлякла със себе си скални блокове, камъни, пръст и клек, които са се стоварили в езерото и са изхвърлили част от водата му.

Езерото е сред най-предпочитаните за посещения от туристи в Пирин, защото се намира само на няколко минути път от хижа Вихрен. Баненски се надява, че затрупаното от кал и камъни езеро не е безвъзвратно изгубено, предава БТА.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати