Банско почете паметта на Паисий с тържества от ранни зори

Честване на Паисий Хилендарски
Снимка: Община Банско

Банско почете паметта на Паисий Хилендарски с тържества, които стартираха в ранни зори. Честванията, които са посветени на 295 годишнината от рождението на родения в града будител и 255 години от написването на История славянобългарска започнаха традиционно с тържествен камбанен звън.

В местната черква Света Троица бе отслужена Божествена Света Литургия лично от Негово Високопреосвещенство Серафим, митрополит на Неврокопската епархия.

Паисий Хилендарски
Снимка: Община Банско

Честванията продължиха с прожекция на документален филм за Паисий в Посетителския информационен център.

Паисий Хилендарски
Снимка: Община Банско

Междувременно в Духовно историческия център Свети Паисий Хилендарски бе представена Втората Харитинова преправка на История славянобългарска, която бе написана по инициатива на жените от клуб Бояна и клуб Старинен Пловдив.

Жителите и гостите на града получиха и открит урок по родолюбие, озаглавен Отец Паисий обикаля още, която бе изнесен в местния информационен център. Бяха рецитирани ученически есета, посветени на делото на отец Паисий и др.

Паисий Хилендарски
Снимка: Община Банско

Празненствата, посветени на 295 годишнината от рождението на Отец Паисий, продължиха с тържествен исторически спектакъл и концерт на открито с участието на ансамбъл Българе.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати