Картини, дърворезби и песни в Банско

Културни вечери Традиции и изкуство
Снимка: Община Банско

Курортното градче Банско осъмна с поредната изложба. Тя е част от форума Културни вечери Традиции и изкуство.

Четирима творци от Банско подредиха обща изложба в рамките на форума. Константин Икономов представи изложбата Рисунки и миниатюрна глиптика, заедно с новата си стихосбирка Домислици. Русана Голева, която е виден художник-иконописец, пресъздаде с живописен усет религиозни образи и библейски сцени. Тя буквално преобрази стените със своите икони. Николай Кулин и Владимир Доев пък вдъхнаха живот на парчета дърво. Те преобразиха фоайето на Посетителския информационен център с изложби на дърворезба и живопис.

Културни вечери Традиции и изкуство
Снимка: Община Банско

Бабите на Банско също показаха своя занаят – предене. Вещи в занаята, те демонстрираха стара ръчна технология за образуване на прежда. Любопитните минувачи се запознаха с това какво е хурка, вретено и прешлен.

В друг ъгъл на форума дърворезбарят Николай Кулин проведе поредния урок по изконния бански занаят дърворезба. Той нагледно показа как се резбоват различни декоративни мотиви и изображения със специални ножове и длета за художествената обработка на дървото. През цялото време интересното събитие бе огласяно от песните на женска фолклорна група Глазненски напеви.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати