Започна реконструкцията на ул. Пирин в Банско

ул. Пирин в Банско
Снимка: ANONYM

Започна вторият етап от реконструкцията на главната търговска улица в Банско - Пирин. Първият етап от нея в участъка между пл. Никола Вапцаров и пл. Възраждане бе изграден през 2016 г., като бе спазен архитектурно-художествения стил, по който е оформена централната градска част.

Вторият етап обхваща отсечката между пл. Възраждане и ул. Отец Паисий. Основна цел, заложена в проектната документация, е да се реконструира подземната водоснабдителна и канализационна мрежа, настилките на улицата и уличното осветление, за да създаде един успешен модел на транспортно успокоена зона в този участък от улица Пирин.

Съществуващата асфалтова настилка с каменни тротоари ще бъде подменена с гранитни и мраморни плочи в съответствие с историческата структура и градски елементи. Чрез реконструкция на съществуващите настилки ще се създаде функционално зониране на пространствата по продължение на улицата, като ще се отдели едно централно трасе с грапава повърхност, което да се използва за движение на пешеходци и почасовото движение на автомобили.

ул. Пирин в Банско
Снимка: ANONYM

Основно внимание се отделя на пространството в източната част при входа към църквата Света Троица и къщата музей Неофит Рилски. Проектът предвижда обособяването на по-голямо пространство около входовете. Изграждането на улицата дава иновативно решение за отвеждане на повърхностните води, чрез използването на шлицов канал по нейното продължение, а основното осветление е решено със съвременни енерго-ефективни улични лампи и ниски градински осветителни тела.

Работи се също и по изграждането на третия, най-малък етап от ул. Гоце Делчев. Участъкът, който се изгражда, се намира между улиците Отец Паисий и Хаджи Вълчо, като пространството ще бъде оформено в същия архитектурен стил, както останалата част от рехабилитираната улица. На практика тази улица всъщност се превърна в любимото място за разходка и игри на жителите и гостите на нашия курорт. По искане на жителите ѝ тя бе оформена като пешеходна зона с детски площадки, зелени площи, водни ефекти, алеи и зони за отдих.

ул. Пирин в Банско
Снимка: ANONYM

Изграждането и на двете улици ще приключи до началото на активния летен сезон в Банско, когато Банско ще посрещне своите гости с още по-атрактивна визия на централната градска част, даде заявка кметът Георги Икономов.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати