bansko.net»Новини от Банско»Успешният формат Културни вечери Традиции и изкуство

Успешният формат Културни вечери Традиции и изкуство

Общинска администрация -
Общинска администрация -
Новак
218
Културни вечери Традиции и изкуство

Успешният формат Културни вечери „Традиции и изкуство”, организиран от общинска администрация Банско, е на прага на своя четвърти сезон. Обърната към традиционните български занаяти към позабравените умения на българската домакиня като плетене, бродиране, тъкане, предене и пресукване, програмата на събитието включва разнообразни активности. Жителите и гостите на града имат възможност да участват в организирани демонстрации и да научат позабравени вече знания и умения.

Съботните демонстрации се съпровождат от фолклорни състави от населените места на територията на Община Банско, които същевременно демонстрират местното музикално богатство, изразено с автентични музикални инструменти, традиционни песни от региона и културното наследство в автентични местни носии.

За любознателните туристи са предвидени еднодневни инфотурове до археологическите забележителности в околностите на Банско, както и в музейните обекти. Образователните интерактивни игри Деца в музея подаряват на децата спомени за едно незабравимо лято в Банско.

Културни вечери Традиции и изкуство

За запалените по народните песни и танци в читалище Никола Вапцаров ще се провеждат уроци по тамбура, гайда и пеене, както и уроци по народни танци.

Не са забравени и феновете на киното. За тях всеки четвъртък в ПИЦ – Банско ще се прожектират филми за Банско и банските дейци, представители на духовния и литературен свят.

Културни вечери Традиции и изкуство
Снимка: ANONYM

През този сезон ще бъдат представени 14 изложби на различни поколения бански творци - изложба на българска бродерия, икони, живопис, дърворезба, абстрактно изкуство, бански носии, глиптики, енергийни картини, художествена обработка на дърво и дървопластика и ковано желязо.

Първите две изложби, които ще бъдат представени в дните от 29 юни до 03 юли, са изложба под надслов Вик от миналото – българска бродерия и приложно плетиво от Мария Тодева и изложба – гоблени от Райна Везелова.

Културни вечери Традиции и изкуство
Снимка: Община Банско

Културните вечери продължават до 8 септември, като отново перфектният домакин е Посетителският информационен център в курорта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати