Университет по туризъм строят в Банско

Университет по туризъм строят в Банско

Започва строителството на Университет по туризъм в Банско, стана ясно на завършилата днес работна среща между Националния Борд по Туризъм (НБТ), Министерството на труда и социалната политика и кметове от региона.

Всеки хотелиер в България страда от липса на кадри, беше заявено на срещата. Затова нашите експерти почерпили опит от гр. Кремс, Австрия, където е създаден най-големият в страната университет по туризъм.

"Намерихме 8 милиона евро от инвеститори и общината ще отпусне терен. Строителството на университетския комплекс в Банско започва през 2007.", обяви Илко Йоцев - собственик на комплекс "Тамплиер" и консултант на НБТ.

По думите му много е важно нивото на образованието, както и базата на която то се провежда. В момента у нас се назначават хора, които макар и завършили нужната специалност, не могат да се справят с модерната техника в кухнята.

Бъдещият университет ще създава специалисти по туризъм с бакалавърска и магистърска степен не само за България, но и за Балканския полуостров.

Александър Краваров, кмет на Банско, заяви, че в момента градът е строителен хаус, работят над 15 хиляди строители. Безработицата е най-ниската в страната - 4, 2%.

С представители на бизнеса в Банско е било обсъдено, че не може повече да се позволява лукса да се строят хотели, а да няма грижа за инфраструктурата.

"Ние сме създали инвестиционен климат, а бизнеса трябва да се погрижи за всичко останало. Ние ще дадем 20 дка общинска земя за строителството на Университет по туризъм и ще спрем до тук. За останалото да се погрижи туристическия бранш.", категоричен беше Краваров.

2007 ще бъде най- тежката година на Банско, според кмета. Създадена е много голяма леглова база, а капацитетът на съоръженията е ограничен. За това ще се строи нов кабинков лифт и ще се развива Добринище като втори ски център.

С общината на Гоце Делчев работим за строителството на летище, с общините Разлог, Якоруда, Белица и Велинград разработваме програма за летен туризъм, допълни още Краваров.

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати