Национален парк Пирин с образователни екопътеки

Национален парк Пирин с образователни екопътеки

Няколко туристически екопътеки съществуват на територията на Национален парк "Пирин". Лиляна Декова - експерт "Образователни дейности" в дирекция "Национален парк Пирин" обясни, че това са образователните пътеки “Демянишка река разказва…”, “Към Башлийца”, “Към царството на еделвайса” и пътеката за хора със специфични нужди “Драгостинов чарк”.

Пътеката “Демянишка река разказва…” следва долината на река Демяница и е част от туристическия маршрут Банско – хижа Демяница - хижа Яне Сандански. Началната й точка е на около 3 км по асфалтовия път Банско – хижа Вихрен и свършва на хижа Демяница.

Продължителността на прехода е около 4 часа в едната посока. През лятото дава възможност за еднодневна разходка до хижата и връщане в града. На хижа Демяница с надморска височина от1900 метра, туристите могат да си изберат нова посока за планински преход, да нощуват и да се нахранят.

До началото пътеката „Към Башлийца”се стига по асфалтов път от Сандански до местността Попина лъка, продължава се около 3 – 4 км по бетониран, а след това по черен калдъръмен път. Пътеката следва долината на река Башлийца – водосбор от реките Атмегданска, Сърчалийца, Беговица, Мозговица, Чаирска.

Пътеката е дообогатена с нова информация за геоложките особености на Пирин планина, любопитни факти, различни растителни и животински видове.

За хората със специфични нужди дирекцията на Национален парк “Пирин” е създала образователна пътека в местността Драгостинов чарк, на 4 км над Банско, непосредствено до асфалтовия път за хижа Вихрен.

Пътеката се нарича “Драгостинов чарк”. Всички детайли по нея - специална настилка, подходи към кътовете за отдих, тоалетна, паркинг, детска площадка и информационни табели, са разработени съобразно изискванията за достъпност на околната среда.

“Към царството на еделвайса” е четвъртата пътека на територията на парка. Изградена е през 2007 г. и представлява горски път, съчетаващ възможността за практикуване на пешеходен и велотуризъм. Пътеката е изключително подходяща за образователни дейности с деца.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати