Екшън в Банско: Наследниците на Вапцаров нахлуха в къщата музей на поета

30.04.2016

Истински екшън сътвориха наследниците на великия български поети и революционер Никола Вапцаров на Велики четвъртък в Банско. Племенникът на поета и семейството му бяха арестувани, след като нахлуха и самонастаниха в къщата музей в Банско.

Никола Борисов Вапцаров, който е син на брата на великия поет, влетял около 16.00 часа в музея. С него са били двама му синове Борис и Никола, както и съпругата му Светла.

Къщата на Вапцаров

Наследниците на поета извадили шах, седнали на една от пейките в двора и започнали да се държат провокативно със служителите на музея.

Когато към 18.00 часа работното време на музея приключило, директорката Светла Барякова ги помолила да напуснат, за да може да затворят, но наследниците обявили, че това е тяхната къща и те ще стоят в нея, колкото си искат.

Вапцарови дори предложили на директорката да сключат договор за наем за 1 лв. И заедно да събират таксите за билетите.

Светла Барякова съобщила за случай на дежурния на общината, откъдето сигнализирали в полицията. На място пристигнали двама полицаи и един криминалист и към 20.00 часа всички членове на семейство Вапцарови са били изведени от къщата музей.

Членовете на семейството да били откарани в полицейския участък, където са дали обяснения за поведението си. Малко след полунощ те са били освободени. По случая писмени обяснения са дали и музейните работници, станали свидетели на скандалното поведение на семейство Вапцарови.

От години наследниците на великия поет се съдят с община Банско за собствеността на къщата музей. През 1952 година тя е била откупена от общината за 12 000 лева по предложение на Борис Иванов Вапцаров.

В момента Никола Николов Вапцаров и баща му съдят община Банско за пропуснати ползи в размер на 550 000 лева, защото община Банско не ги е въвела във владение на ¼ от къщата музей на поета.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати