Bansko.net»Новини от региона»Новини от Банско»Проектът за летището на Банско е вече в РИОСВ-Благоевград

Проектът за летището на Банско е вече в РИОСВ-Благоевград

21 Февруари 2023, 11:59
Rosi Trifonova
Rosi Trifonova
Новак
158
Проект за летище на Банско

Проектът на община Банско за летище се придвижва все по-напред. В Регионалната инспекция по околната среда - Благоевград вече е проектът за частично изменение на Общия устройствен план. С него площ от 279 018 квадратни метра земеделска земя „пасище“ в местността Каранджийница ще се преобразуват в терен за транспортна инфраструктура – летище.

Към момента от екоинспекцията съобщават, че проектът подлежи на преценяване на необходимост от екологична оценка.

Според РИОСВ площите, предвидени за бъдещото летище на Банско, категорично не са част от защитени територии и зони на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

Община Банско е дава за проекта собствен имот, който се намира на североизток от града край до Разлог, Баня и Горно Краище. Там се предвижда да бъде изградено летище за малки самолети с летателна писта до 800 метра. Предвиждат се още площадка за хеликоптери и съпътстваща инфраструктура.

В инвестиционното предложение компанията е посочила, че за целта – обособяване на летищна зона, желае да наеме 300 декара терен общинска собственост, припомнят от investor.bg. Според проектната документация на фирмата, ако бъдат приети условията им от Общинския съвет, до края на 2023-та може да бъдат осъществени кацания с малък самолет.

Припомняме, че идеята за летище Пирин съществува още от 2006 година, като усилено по темата се говори от 2013 г. като стратегически ход за подпомагане на туризма в Банско.

Още по темата: Летище край Банско ще го направи курорт със световно значение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати