Bansko.net»Пирин»Върхове в Пирин»Връх Момин Двор

Връх Момин Двор

Mariane
Mariane
Новак
2k
Връх Момин двор
Снимка: Sevdelin Atanasov

Връх Момин двор или Момини двори представлява гранитен карлинг, който се намира на главното било в северната част на Пирин планина. Момини двори е висок 2715 метра и има съвсем ясно изразена пирамидална форма.

Момини двори е формиран в следствие на ерозивното действие на ледниците в съседните планински циркуси – циркус Белемето, Валявишки циркус и Поповоезерен циркус.

Момина пирамида
Снимка: Sevdelin Atanasov

Връх Момин двор се свързва с околите върхове чрез три съвсем къси проходими седловини. В западна посока от върха се намира връх Велявишки чукар. Седловината, която свързва двата върха, преминава от циркус Белемето към Валявишки циркус.

Пътеката между тях е маркирана с оранжеви петна и води от Тевно езеро към връх Джангал.

В югоизточна посока от връх Момин двор се намира връх Кралев двор. Двете коти са свързани от седловината Лява Краледворска порта. Именно през тази седловина преминава и основната, маркирана в синьо пътека(до Попово езеро), която тръгва от заслон Тевно езеро към Краледворски циркус и хижа Безбог.

Момин двор - Момини Двори
Снимка: Sevdelin Atanasov

В североизточна посока от връх Момини двори се отделя мощното Полежанско странично било. На това било е разположен и намиращият се в съседство връх Джангал.

Портата между Джангал и Момини двори е трудно проходима дори в летни условия. През нея може да се премине като се тръгне от Валявишкия циркус към Краледворския циркус.

Отправна точка за изкачване на връх Момини двори е заслон Тевно езеро. От заслона до върха се стига за около 40 минути по стръмна пътека по западния ръб на билото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати