Bansko.net»Пирин»Природни Забележителности»Парков район Синаница

Парков район Синаница

Mariane
Mariane
Новак
2k
Връх Синаница и Синанишкото Езеро
Снимка: Stoyan Petkov

Парков район Синаница е единственият парков район на територията на Национален парк Пирин, който се разпростира в три отделни общини. Земите на Синаница се разполагат на територията на общините Струмяни, Кресна и Симитли.

На север парков район Синаница има обща граница с парков район Баюви дупки, на изток граничи с парков район Вихрен, на юг- с парков район Каменица, а западната му граница стига до държавните лесничейства в Кресна, Струмяни и Симитли.

Синаница
Снимка: Stoyan Petkov

По документи общата територия на парков район Синаница е в размер на 6885.4 хектара, която е разделена на три отделни участъка. За всеки участък отговаря отделен парков служител. В отделен охранителен участък, който е извън територията на национален парк Пирин, е отделен природен резерват Тисата.

Горският фонд на парков район Синаница заема 5442.3 хектара от общите площи. От тях 75.2 процента се падат на естествената растителност и само 2.5 процента са заети от култури. Останалите 22.3 процента са заети от клекови формации.

Сред растителните видове в Синаница преобладава белият бор, който съставлява 51.6 процента от всички дървесни видове, следван от бялата мура с 31.7 процента. Останалите около 17 процента се разпределят по равно между смърч, бук, ела и трепетлика.

В парковия район преобладават чистите насаждения, най-вече от бял бор – около 56.6 от всички гори. 33.6 процента заемат смесените насаждения. Според специалисти средната възраст на гората е 79 години. От общия дървесен запас близо 52 процента се падат на насажденията от пети клас възраст.

Парков район Синаница е може би най-живописният район в национален парк Пирин. Тук многоликото лице на Пирин е разкрито в цялата му красота и уникалност. Районът на парка се простира на запад от връх Вихрен, през Кутело, хребета на Кончето и стига до връх Пирин, а на юг преминава през върховете Хвойнати, Муратов, Георгийца, Синаница и стига до Шаралия.

Парков Район Синаница
Снимка: Stoyan Petkov

На територията на Синаница се намират внушителните Влахински, Георгийски и Синанишки циркуси и е едноименните им езера и езерни групи – Синанишки Езера, Георгийски езера и Влахински езера.

На територията на парков район Синаница се среща почти всички представители на животинския свят в България. Благодарение на усилията на парковите пазители се наблюдава ръст в популацията на дивата свиня и вълка. През 2004 година Синанишкото езеро беше зарибено с балканска пъстърва съгласно една от програмите в Плана за управление на Национален парк Пирин.

На територията на парков район Синаница се намира една-единствена хижа – хижа Синаница. През лятото тя е в състояние да посрещне до 100 човека дневно. По данни на парковите власти годишно около 3500 туристи посещават парков район Синаница.

През територията на Синаница преминават два основни туристически маршрута. Това са местност Мандрата – хижа Синаница (за хижа Пирин) и местност Мандрата – Черната вода (за хижа Яворов).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати