Хижа Малина

Mariane
Mariane
Новак
2k
Хижа Малина
Снимка: Tsveta Nesheva

Хижа Малина се намира в местността Долен Калугер в Среден Пирин. Постройката е разположена в подножието на Бойков връх на 1674 метра надморска височина.

Малина е масивна двуетажна сграда. На разположение на любителите на планинския туризъм има 68 легла, които са разпределени в стаи с по 2 и 3 легла. Цените са около 10-12 лева на легло на вечер. Банята и тоалетната са вътрешни, но са общи за етажа.

Хижа Малина в Пирин
Снимка: gudjosan

Хижата разполага със скромна столова и закусвалня. На поляната пред хижата има няколко обособени места, на които може да се запали огън. За запалените готвачи има и изградено барбекю.

Разрешено е и къмпингуването в околностите на хижата, като таксата е 4 лева на вечер на палатка.

Отоплението в хижата е с локално парно на твърдо гориво. Изходен пункт за тръгване е село Пирин, община Сандански, откъдето има 15-километрово асфалтово шосе. След това има черен коларски път дълъг около 4 километра, който ще ви отведе до самата хижа.

Хижа Малина се стопанисва от туристическо дружество Еделвайс, град Сандански. Работи от май до края на октомври.

От хижа Малина започват няколко туристически маршрути до околните обекти. Има пътека до хижа Попови ливади, като преходът е около 6 часа.

До хижа Пирин се стига след двучасов преход. Има маршрут и до седловината Тодорова поляна – 2 часа, както и местността Горен калугер – 20 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати