Bansko.net»Пирин»Хижи в Пирин»Заслон Кончето

Заслон Кончето

Mariane
Mariane
Новак
2k
Кончето
Снимка: Ivan Miladinov

Заслон Кончето е алпийски заслон в Пирин планина. Заслонът се намира под връх Боюви дупки(2820м) и е разположен на 2760 метра надморска височина. Заслонът се намира на около 500 метра югоизточно от върха, по главното било.

Заслонът представлява обикновена дървена барака с двойни стени. Кончето не предлага никакви удобства, няма нито водоснабдяване, нито електричество, както и санитарен възел.

Кончето
Снимка: Ivan Miladinov

Последното удобно място за пълнене на вода е Суходолското езеро.

Има едно-единствено вътрешно помещение в което са поставени 4 двойни и два единични дървени нара.

Бараката и осигурена срещу лошо време, като е закрепена със стоманени струни към скалите.

При нужда в помещението могат да пренощуват 10-15 души. Има оставени резервни одеяла в помещението. Използването на заслона се препоръчва само при крайна необходимост.

Заслон Кончето е построен от алпинисти и архитекти от Пловдив и Разлог през 1955 година. Сред строителите на заслона се отличават имената на Крум Даракчиев от град Разлог, дъщерите му Емилия и Росица, както и съпругата му Мария.

Първоначално заслонът е бил изцяло построен само с дървени дъски, които с течение на времето са заменени до една. Всички материали, необходими за построяването на заслона, са били пренесени до мястото с помощта на магарета.

Изходен пункт за заслона е хижа Яворов, откъдето се поема по маркирана в червено пътека, която се движи покрай каменните образувания Стълби, през Бункера, Суходолското езеро, превала Разложки суходол.

От превала се тръгва по подсичащата пътека под върховете Разложки суходол, Каменитица и Баюви дупки. Може да се тръгне и по алтернативната пътека по самото карстово било.

В близост до заслона се намира карстовия ръб Кончето. Минималната ширина на карстовия ръб е 50 сантиметра. Той е изключително труден за преминаване при лоши климатични условия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати