Bansko.net»Пирин»Езера»Поповите Езера

Поповите Езера

Mariane
Mariane
Новак
2k
Поповите Езера
Снимка: Georgi B. Todorov

Красотата на Пирин планина буквално може да ти спре дъха. Но едно от най-големите богатства на тази планина са живописните ѝ езера. На територията на Пирин има общо 186 езера, част от които са сезонни.

Всички пирински езера имат ледников произход. Те са разположени в малки и по-големи гранитни циркуси. Езерата в Пирин се отличават със сравнително голяма дълбочина и прозрачност на водите.

Поповото Езеро
Снимка: Георги Христов

Предвид факта, че тези водни басейни са разположени на голяма надморска височина – водите им са много студени.

Една от най-големите езерни групи в Пирин планина са Поповите езера, които са разположени в големия Поповоезерен циркус. Всъщност каталогизирането на тези езера не е съвсем еднозначно.

Съществува по-широко схващане, според което в групата на Поповите езера влизат общо 16 езера, сред които Поповото езеро, Банските езера, Рибните Попови езера, Полежанските и Самодивските езера.

Рибното Езеро
Снимка: Antonia Ilieva

Според по-тясното схващане обаче в групата на Поповите езера следва да се разглеждат само Поповото езеро, Банските езера и Рибните Попови езера.

Поповите езера се намират високо в Пирин – средната им надморска височина е 2200 метра. Средногодишната температура на тези водни басейни варира между 11 и 14 градуса. Водата им е леко минерализирана.

Езерата са свързани помежду си от речна система и водите им дават началото на река Ретиже. Водните басейни се простират на площ около километър и половина и са заобиколени от най-забележителните пирински върхове – Джангал, Кралев двор, Сиврия, Полежан.

Попово Езеро в Пирин

Поповото езеро е най-голямото и най-дълбоко езеро в Пирин. То е на първо място и по воден обем. Езерото има площ от 123.6 декара и е на четвърто място по големина в България, след Смрадливото езеро, Горното Рибно Езеро и Близнака в Рила).

Водите му се вливат в разположените терасовидно под него Попови рибни езера. Те съставляват езерна група от 6 броя ледникови езера, най-голямото от които е с размери 125 на 80 метра и площ близо 6 хектара.

Най-горното Попово рибно езеро има дъговидна форма, но това, което го отличава от останалите езера в групата, са плаващите цветя и растения, които заемат половината от повърхността му.

Живописен водопад свързва Горното Рибно езеро с намиращото се под него долно Рибно езеро.

Долното Рибно езеро е изцяло обградено от клек. Дълбочината му е едва 2 метра, а площта му е малко над 1 декар. Останалите четири езера от групата са плитки и сравнително малки.

Под тях са разположени Самодивските езера или т.нар Краледворски езера, които са едни от най-често посещаваните забележителности в Пирин.

След тях се намират Банските езера. Две от тях са постоянни, а има и няколко по-малки пресъхващи. Те са разположени в тревиста област точно до склона на връх Джангал.

По-високото е и по-голямото от двете. То е с размери 125 на 120 метра и площ 9-5 декара, като е доста плитко. Второто езеро е с по-малка площ и елипсовидна форма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати