Bansko.net»Пирин»Езера»Кременски Езера

Кременски Езера

Mariane
Mariane
Новак
2k
Кременски езера
Снимка: TSD

Кременските езера са група от девет водни басейна в Пирин планина. Кременските езера са разположени в Кременския циркус, който е тесен, но изключително добре изразен пирински циркус.

Кременският циркус е заобиколен от върховете Джано и Сиврия, както и от Кременският рид, който започва от Кременския връх. Името на върха и на езерната група идва от село Кремен, в чието землище се намират.

Седем от езерата от Кременската езерна група са постоянни, а две по-малки са сезонни, т.е. в разгара и края на лятото обикновено пресъхват. Водите на Кременските езера се оттичат в малка река, която е един от притоците на река Ретиже.

Горно Кременско езеро
Снимка: Daniela S.

Въпреки че не са най-многобройната езерна група, Кременските езера са най-големи като площ езера в цял Пирин. Те заемат сумарна площ от 196 декара повърхност и притежават впечатляващ воден обем от 1 560 000 кубични метра.

Внимание заслужават Горното Кременско езеро и Долното Кременско езеро. Горното Кременско езеро се намира на 2352 метра надморска височина. То е дълго 335 метра и широко 270 метра.

Площта му е 66.1 декара, което го нарежда на четвърто място по големина сред пиринските езера. Горното Кременско езеро достига дълбочина 13.6 метра, а водният му обем се оценява на 478 000 кубични метра.

Долно Кременско езеро
Снимка: Daniela S.

Долното Кременско езеро се нарежда на второ място по-големина сред Пиринските езера непосредствено след Поповото езеро. То е с площ 98 декара. Има продълговата форма, с дължина 500 и ширина 275 метра и се намира на 2304 метра надморска височина.

Долното езеро достига до 27 метра дълбочина, което го нарежда на трето място по дълбочина след Поповото и Тевното Василашко езеро. В края на пролетта водният обем на това Кременско езеро може дори да надвиши 1 000 000 кубични метра.

Под него се намират няколко по-малки езера, които до този момент не са изследвани. Въпреки че част от тях са по-големи от най-горното Кременско езеро, т.нар. Леденото езеро, те все още не са кръстени.

Долно Кременско езеро в Пирин
Снимка: Daniela S.

Леденото езеро или Леденият гьол е най-високо езеро от групата на Кременските езера. То се намира на 2359 метра и е сравнително малко, както по обем, така и по размери. Леденото езеро е дълго едва 120 метра и широко 110. Площта му е около 10 декара.

Кременските езера не са особено популярни и известни сред туристите, което се дължи на факта, че основните туристически маршрути през планината заобикалят Кременския циркус.

Подходът към тях не е труден. Най-лесно можете да стигнете до тях като се минете по долината на река Ретиже от връх Джано. Когато достигнете до мястото където където Кременският поток се влива в Ретиже, ще видите две пътеки.

По-пряката от двете пътеки върви стръмно по продължение на десния бряг на Кременския поток и стига до планинска заравненост точно пред двете най-долни Кременски езера.

Другата пътека е по-подходяща за неопитните туристи. Тя е полегата и тръгва отново от същото място но в източна посока. После свива на запад по десния длинен склон на реката, като достига до същата заравнена тревиста местност, където се слива с първата.

От там двете пътеки поемат към платото, като пътеката лъкатуши през гъстата растителност главно от клек и достига до Долното Кременско езеро. След това покрай оттока на Долното езеро трябва да предприемете стръмно изкачване по морените, за да достигнете самото езеро. Следвайки пътеката ще стигнете и до останалите езера.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
50
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати