Ученици от Банско представиха вкусни специалитети на празника За хляба наш

Гимназия по туризъм Алеко Константинов в Банско
Снимка: Община Банско

Ученици от Гимназия по туризъм Алеко Константинов гр. Банско участваха в 20-то издание на Националния ученически празник За хляба наш, домакинстван от гр. Благоевград. Подкрепено от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите, събитието има за цел да повиши културата към хлебните изделия, да разшири научните познания за производството и значението на хляба, да съхрани българските традиции и обичаи, свързани с хляба и хлебните продукти.

А с конкурсното начало на Празника се търси повишаване на интереса на учениците към творческата, изследователската, събирателска и краеведска дейност, както и изграждане на интерес към професиите, свързани с производството на хляб.

Гимназистите от планинския град презентираха Банска фудула, Баница с майонеза и Кукурини. Макетът беше изработен от оцветено хлебно тесто, пресъздавайки селски пейзаж с пшеничени ниви и къщи в подножието на Пирин планина. Изделията бяха изработени под ръководството на старши учител, практическо обучение Магделена Радулова и старши учител БЕЛ Роза Козарева. В резултат Гимназията по туризъм Алеко Константинов - Банско беше удостоена с грамота за участие в изложба Хляб и хлебни изделия, а Йордана Кехайова и Тома Джолев от X клас получиха грамоти – поощрение в категория Макети.

За хляба наш
Снимка: ANONYM

Събитието бе официално открито от зам.-кмета на община Благоевград - Христина Шопова, и благословено от Неврокопския митpополит Серафим, заедно със свещеници от благоевградския xpам Въведение Богоpодично.

Тази година в За хляба наш участие взеха над 600 ученици от 30 училища от всички области на страната в 12 конкурсни категории. Организирани бяха изложби от категории Хляб и хлебни изделия, Макети, Рисунки, Млад дизайнер и други.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати