Bansko.net»Справки»Ски Зона Банско»Туризъм в Банско

Туризъм в Банско

Рай за скиори и сноубордисти. Рядко съчетание на природа, климат , минерални води с възрожденската атмосфера на града. Уникално е богатството на планински масиви и резервати.
Районът предлага възможности както за планински (зимен и летен) туризъм, така и за балнео - туризъм. Възможностите за летен туризъм са рядкото съчетание на природа, климат, минерални води с възрожденската атмосфера на града. Уникално е богатството на планински масиви и резервати.

През зимата Банско се превръша в рай за скиори и сноубордисти. Отличава с краткотрайно лято и дълга снежна зима. Средната януарска температура в града варира около –1,9, а в планината между 0 и –16 градуса. Снежната покривка достига до 2м, което определя продължителността на ски сезона – от декемри до април.

Изключителни релефни образувания, са Кончето, циркусът Бански суходол с един от малкото снежници в България, пещерите Бъндерица и Казана - едни от най-дълбоките в страната, природния резерват Юлен, кристалните езера - повече от 100 на брой.

Курортът предлага чудесни условия за ски-спорт както за начинаещи така и за опитните скиори. Пистите са абсолютно безопасни и отлично поддържани. За нащинаещите, а и за тези които искат да подобрят техниката си се предлага ски училище с пет класа в зависимост от степента на обучение – A,B,C,D,E. Ски-зоната в алпийската част на планината е свързана с градчето с кабинковия лифт и с асфалтов път от Банско до хижа Вихрен. В района на Платото на вр. Тодорка е отделена фън-парк зона за екстремни скиори и сноубордисти. Единственото по рода си за страната халф-пайп съоръжение, се намира до горната станция на кабинковия лифт. Достъп до кабинковия лифт и останалите ски-съоръжения в зоната се осъществява по електронен път. Банско е най-динамично развиващият се град в сферата на туризма.

Най-високата точка на ски-центъра е 2 600 м, а най-ниската 990м. Има условия и за други спортове освен ски-алпийски дисциплини: биатлон със стрелбище, ски бягане, сноуборд. Модерен кабинков лифт свързва града с местността Бъндеришка поляна, с една междинна станция на Чалин валог. Капацитетът на кабинката е 2400 души на час.

Ски зоната разполага със 17 маркирани трасета с обща дължина 65 км., от които 9 км. са ски пътища. Банско предлага уникалната възможност за 16 км. непрекъснато спускане. Последните 7 км. от ски пътя, който свързва ски-центъра с град Банско, са оборудвани с 40 оръдия за изкуствен сняг и с осветление за нощно спускане. Общият брой на лифтовете е 23, седем седалкови, от които два нови, 6 влека и десет бейби-влека. Съществува подвижна пътека-въртележка, нови детски влекчета и детска градина.

За нуждите на летния туризъм в границите на Национален парк Пирин са разработени 13 основни и 17 второстепенни планински маршрута. Разрешено е скално катерене на шест обекта. Във високата алпийска част на планината, осем планински хижи и пет заслона приемат туристи през лятото.

Банско е най - новия български зимен ски курорт и може би най - красивия. В последните години курортът привлече значими чуждестранни инвестиции, които позволиха чувствително подобряване на инфраструктурата и свързаните с почивната дейност услуги.

Още от ски зона Банско

Туризъм в Банско - Ски лифтове и влековеСки лифтове и влекове
Информация за ски лифтове и пистите на ски зона Банско. Видове лифтове, тяхната дължина и капацитет. Съоръжения на ски зона Банско.
Туризъм в Банско - Ски писти в БанскоСки писти в Банско
Информация за ски пистите в ски зона Банско. Ски зоната разполага с 11 ски писти и 4 ски пътя чиято дължина е над 60 км. Има добро ски-училище и ски-гардероб.
Туризъм в Банско - Цена на ски гардеробЦена на ски гардероб
Цени на ски гардероб в ски зона Банско за новият симен сезон. Условия и намаления, ски гардероб за няколко дни.
Туризъм в Банско - Ски училище - БанскоСки училище - Банско
Ски училище в ски зона Банско - цени за възрастни и деца. Индивидуално обучение от ски учители и инструктори. Уроци по ски и сноуборд.
Туризъм в Банско - Цени на ски карти в ски зона БанскоЦени на ски карти в ски зона Банско
Цени на ски картите в ски зона Банско за сезон 2015/2016. Условия и намаления, ски карти за няколко дни. Сезонни и предсезонни оферти.
Туризъм в Банско - Новини от Ски Зона БанскоНовини от Ски Зона Банско
Актуални статии и публикации от Ски Зона Банско. Вижте какво се случва в ски зона Банско.