Парков район Безбог

Mariane
Mariane
Новак
2k
Връх Безбог

Парков район Безбог е един от шестте паркови района, на които е разделен Национален парк Пирин. На север-северозапад граничи с парков район Вихрен, а на юг има обща граница с парков район Трите реки.

На територията на парков район е разположен резерват Юлен, в който се намира връх Полежан и циркуса на Полежанските езера. Резерват Юлен е един от най-младине резервати в България. Той е създаден през 1994 година. На територията на защитения резерват се намират Стражишките езера, Василашките, Полежанските, Дислишките, Типитцките езера.

В парков район Безбог се намира Поповото езеро, което е най-голямото по площ езеро в Пирин планина, както е Безбожкото езеро, циркусите Самодивски езера, Рибните езера, Кременските езера и Каменишките езера.

В парков район Вихрен и по-специално на територията на резерват Юлен се намират вековни гори от бял бор, ела, клек, бяла мура, смърч. Срещат се и единични бройки от други многовековни дървесни видове, като например черна мура.

Хижа Безбог

Голямото богатство на парков район Безбог са онези 700 вида висши растения, които се срещат на територията на целия район. Според ботаниците 44 вида растения в Безбог са включени в Червената книга на България, в т.ч. планинския божур, нарцисовидната съсънка и златиста кандилка.

Офисът на парков район Безбог се намира в живописния град Добринище, община Банско. През последните години Добринище се превърна в предпочитана дестинация за целогодишен и балнеотуризъм, заради добринишките минерални извори.

Един от най-важните исторически обекти на територията на град Добринище е църквата Свети Свети Петър и Павел, който е построена през 1835 година.

През парков район Безбог минават няколко утвърдени туристически маршрути. Изходен пункт за атакуване на планината е седалковият лифт, който свързва град Добринище с хижа Безбог.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати