Bansko.net»Пирин»Хижи в Пирин»Хижа Гоце Делчев

Хижа Гоце Делчев

Mariane
Mariane
Новак
2k
Хижа Гоце Делчев
Снимка: Stefan 100yanov

Хижа Гоце Делчев е кръстена на един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, апостола Гоце Делчев. Намира се в Пирин планина в местността Логовете.

Хижата е разположена на около 10 км в южна посока от град Добринище, като пътят до града е асфалтиран. Гоце Делчев се намира на 1412 метра надморска височина.

Пред Хижа Гоце Делчев
Снимка: Foto_Bob

Зданието на хижата представлява масивна двуетажна постройка. На разположение на туристите са 4 стаи, просторен салон, бюфет и скромна планинска кухня. През летните месеци хижата може да посрещне до 150 човека дневно.

Хижа Гоце делчев е построена през 1950 година, благодарение на туристическо дружество Мангъртепе, село Добринище. В наши дни хижата е електрифицирана и водоснабдена, включително санитарните възли са разположени вътре в сградата. При нужда хижа Гоце Делчев разполага и с радиовръзка.

Престоят в хижа Гоце Делчев предоставя чудесни възможности за туризъм. От Гоце Делчев до хижа Безбог има ски писта и седалков лифт, който работи всеки ден от 8:30 до 16:00 часа.

Когато времето позволява могат да се направят кратки разходки до някои от забележителностите в близост до хижата. Недалеч от планинския заслон се намира една от природните забележителности на Пирин – вековното дърво Високата ела.

Хижа Гоце Делчев в Пирин
Снимка: Karavelov

Хижа Гоце Делчев е и междинна спирка по маршрута Добринище – хижа Гоце Делчев – хижа Безбог, който е маркиран в зелено и има следната приблизителна продължителност:

- От Добринище до хижа Гоце Делчев – 2.30 часа;

- От хижа Гоце Делчев до хижа Безбог – 2.30 часа.

Любителите на по-кратките планински разходки могат да отскочат до местността Мочарата, което ще им отнеме около 45 минути по калдъръмен път. На около час път в посока запад-северозапад от хижата се намира и живописната местност Чатарлъка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати