Bansko.net»Пирин»Хижи в Пирин»Заслон Казана (Ел тепе)

Заслон Казана (Ел тепе)

Mariane
Mariane
Новак
2k
Заслон Казана (Ел тепе)
Снимка: Vladislav Terziiski

Заслон Казана, известен сред планинарите и като Ел тепе, е един от малките заслони в Пирин планина. Той се намира на 2445 метра надморска височина, точно върху морена в средата на циркус Голям Казан, откъдето идва и името му.

Заслонът е в близост до целогодишния снежник, който се навира под северната стена на връх Вихрен. Представлява барака с дървена облицовка с площ едва 4 квадратни метра.

Заслон Ел Тепе е построен от Българската академия на науките през далечната 1957 година и е използван от учените като укритие при изучаването на снежника в циркуса.

Бараката е с метална конструкция, облицована с дърво за по-добра изолация от климатичните условия. Има и гръмоотвод.

Заслонът не предлага никакви удобства. Там няма нито ток електричество, нито водоснабдяване. Няма и санитарен възел.

Заслон Казана се поддържа от Туристическо дружество "Ел тепе" в град Банско, които препоръчват на туристите да го използват само в краен случай.

Изходен пункт за заслона е град Банско. От курорта до хижа Бъндерица има асфалтиран 14-километров път. След това от хижата се поема по маркирана в зелено пътека до Премката(седловината между върховете Кутело и Вихрен).

Когато влезете в циркуса Голям казан, след около 90 минутен преход, погледнете вдясно и ще видите морената, върху която е разположен заслон Ел тепе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати