Резерват Баюви Дупки – Джинджирица

Резерват Баюви Дупки - Джинджирица
Снимка: yan.ko

Резерерватът Баюви дупки-Джинджирица е обявен за такъв с постановление на Министерския съвет №1388 още в далечната 1934 година и е един от най-старите природни паркове в България. Той е част от територията на национален парк Пирин.

Районът, на който се простира природният резерват е с площ 2837 хектара и се намира между върховете Пирин и Бански суходол. В резервата са включен и циркусите Баюви дупки, Разложки суходол, Каменитица, както и връх Окаден, Сегмен тепе, Даутов връх, долината на Бяла река и местността Конярника.

Баюви Дупки
Снимка: Pirin_Spanopolski

Обявяването на местостта Баюви Дупки – Джинджирица за резерват е направено с цел да се запазят естествените реликтни гори от черна и бяла мура, както и голямото разнообразие от растителни и животински видове.

През 1997 година резерватът се присъединява към програмата на ЮНЕСКО – Човек и биосфера и е включен в листата на биосферните резервати. Символ на резервата Баюви дупки-Джинджирица е Балканската дива коза (Rupicapra rupicapra).

Освен нея природният резерват е и местообитание на около 500 вида висши растения, 55 ендемити и голям брой видове, които са включени в Червената книга на България и Европейски и Световни списъци.

Освен Планинската дива коза, на територията на резервата се срещат още дива свиня, златка, катерица, глухар, кафява мечка и др. Почти навсякъде в природния парк гнездят ястреб, кълвач, сокол.

Резерват Баюви Дупки
Снимка: ystoyanov415

Туристите, които посетят резервата Боюви дупки-Джинджирица, ще могат да се насрадят на редица редки растителни видове, чиято средна възраст е 110 години. На места горите достигат до възраст 500 години. Особено внимание заслужават части от гората Малка Джинджирица, където средната възраст на дървесните видове и 550 години.

Тук може да видите редки екземпляри от дървесните видове бук, бяла мура, черен бор, черна мура, ела, смърч, бял бор и др. А в муровите дървета гнездят някои от най-редките видове орли. Белите мури в резервата достигат до височина над 35 метра.

На територията на резервата има и две дървета от вида черна мура, които са на възласт 1050 години и са обявени да защитени обекти.

Високите части на биосферния резерват са запазена територия на клекови формации, които на места достигат възраст 100 години. Следната им височина е от 1.5 до 2 метра, но не липсват и райони, където храстите се изивсяват на 3 метра.

През територията на резервата преминава международния туристически маршрут E-4 : Пиренеи-Алпи-Рила-Пирин-Пелопонес. Точния маршрут използва за изходен пункт хижа Предел, минава през хижа Яворов, хижа Вихрен, заслон Тевно езеро, хижа Пирин и достига до местността Попови ливади.

Има и друг основен туристически маршрут, който започва от град Разлог и стига до град Кресна, като преминава през територията на резервата.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати